Τα «μυστικά» της Εύης 2ο μέρος – Ο Όλυμπος, η Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού, η εμποροπανήγυρη Κατερίνης και άλλα ωραία…

Κοινωνία Μυστικά με την Έυη

Και αυτή τη εβδομάδα δεν βαρεθήκαμε έχω να πω κατά την ταπεινή μου άποψη και ξεκινάω!

Περιοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Πιερία. Κράτησα από όλο το τρέξιμο ότι είναι ουσιαστική, «to the point» που λέμε. Δηλαδή σε ότι αφορά τα έργα που είδε και τους αρχαιολογικούς χώρους, ξεκάθαρα πράγματα. Τι γίνεται, τι μπορεί να γίνει και πως. Ποιες μελέτες, πώς να γίνουν και από πού να χρηματοδοτηθούν. Ατόπημα θα έλεγα ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απόδοσης της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, δεν ανέφερε καθόλου τον βουλευτή Πιερίας Σπύρο Κουλκουδίνα. Ο οποίος και παρεμβάσεις έκανε για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων, την αλλαγή του σε Μουσείο και τη στελέχωση του, και ενέργειες. Εκ των υστέρων και εκτός μικροφώνου συνομίλησε μαζί του όπως είδα, προφανώς για να ζητήσει συγνώμη για την παράλειψη.

Μένω Κουλκουδίνα και πάω Όλυμπο. Πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα για τη συζήτηση στη Βουλή, στην υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών. Και επειδή κυκλοφόρησαν πολλά δελτία τύπου, θυμίζω τι προηγήθηκε από πλευράς του βουλευτή για να γίνει η συνεδρίαση και να συμμετέχουν οι φορείς: Τον Δεκέμβριο του 2023 ο Βουλευτής Πιερίας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με δεδομένο  το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την διαμόρφωση πολιτικών που έχουν στόχο την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών ο κ.Κουλκουδίνας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου στον Όλυμπο. Συζητήθηκε  επίσης η  δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και λειτουργικού μηχανισμού διάσωσης και αεροδιακομιδών στις ορεινές περιοχές, με αφορμή το νέο εθνικό μηχανισμό εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών. Τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριος) μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ο κ.Κουλκουδίνας πρότεινε στα πλαίσια του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, να δημιουργηθεί βάση στο Λιτόχωρο με πτητικά μέσα και προσωπικό του ΕΚΑΒ. Τον Φεβρουάριο του 2024 ο κβουλευτής  έθεσε το θέμα υπόψη του Προέδρου της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών  Μάνο Κόνσολα, με τον οποίο συνεργάστηκε προκειμένου να οργανωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων ή εκπροσώπων αυτών.  Τον Μάρτιο 2024 ο κ. Κουλκουδίνας προσκλήθηκε από την Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών να παρουσιάσει την πρότασή του και να επιχειρηματολογήσει για την εξέταση προτάσεων-θέσεων φορέων της Πιερίας σε ειδική συνεδρίαση. Η ειδική συνεδρίαση οργανώθηκε από τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής  Μάνο Κόνσολα ενώ ήδη ο κ. Κουλκουδίνας με προσωπικές επιστολές στους τοπικούς φορείς ζήτησε την συμμετοχή και κατάθεση των δικών τους προτάσεων.  Η πρώτη συνεδρίαση με θέμα τον Όλυμπο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου στη Βουλή των Ελλήνων. Αποφασίστηκε να υπάρξει δεύτερη συνεδρίαση για την εξειδίκευση των προτάσεων. Αυτά για να ξέρουμε τι παίχτηκε!

Επιστρέφω στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου. Επειδή άκουσα και διάβασα γιατί όχι Μουσείο και τίποτα δεν γίνεται και διάφορα τέτοια, προβληματίστηκα. Τι σημασία έχει αν είναι Μουσειακή Αποθήκη ή Μουσείο αν είναι κλειστό; Τι νόημα έχει να μένουμε στο τίτλο και όχι στην ουσία; Αν η Μουσειακή Αποθήκη έχει εκθέματα δικά της (όχι όλα), εργαζόμενους και ότι χρειάζεται για να είναι ανοιχτή στον κόσμο έχει καμιά διαφορά αν λέγεται μουσείο;

38η Εμποροπανήγυρη Κατερίνης. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Άλλα πράγματα θα δούμε, για την ακρίβεια λίγο από όλα. Και χορό και τραγούδι και εκθέτες και νέα ημερομηνία, στις 25 Αυγούστου. Νέο όνομα όχι φέτος, αλλά πιθανότατα του χρόνου. Μετατρέπεται σε θεματικό αστικό φεστιβάλ. Μέχρι και γκράφιτι θα έχει. Το «τρέχουν» ο αντιδήμαρχος Θωμάς Αναστασιάδης και ο Βασίλης Αγιαννίτης. Κοντά στα 20 χιλιάρικα θα κοστίσει.

Τουρισμός και Ηρακλής Τσιτλακίδης. Δυο λέξεις άμεσα συνδεδεμένες θα έλεγα. Ο άνθρωπος «βλέπει μπροστά»! Βλέπει τι έρχεται, ποιες είναι οι τάσεις, τι πρέπει να αλλάξει. Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και μέλος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκτός από Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Τυχαίο; Δε νομίζω!

Ένα πουλάκι μου είπε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φωνές πάντως άρχισαν να ακούγονται!

Επιτέλους ξεκίνησαν να αγαπημένα πανηγύρια! Τι να κάνουμε δεν είμαστε όλοι του γκουρμέ!

Υ.Γ Το σαββατοκύριακο θα έχω και άλλα να σας πω!