Η νέα λογοτεχνική παρέα Κατερίνης “Σελιδοδείκτες” πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Πολιτισμός

Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησαν οι ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ, η νέα   «Λογοτεχνική Παρέα Κατερίνης» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ποιητή –συγγραφέα Θεοχάρη Μπικηρόπουλο που μαζί με την «παρέα» από την Πιερία παρακολουθούν, συμμετέχουν  και στηρίζουν τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού, αγαπούν το διάβασμα και τις λογοτεχνικές συζητήσεις κι επιθυμούν να μοιραστούν τη χαρά της συνάντησης, τη σύνθεσης και της ανταλλαγής λογοτεχνικών γνώσεων, σκέψεων και ιδεών με συνδετικό κρίκο το βιβλίο.

Οι ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ως «παρέα» θέλουν να καταστεί η ανάγνωση μέρος της καθημερινότητας, αναζητώντας την αρμονία, την αισθητική και την ευγένεια που χαρίζουν τα γράμματα και οι τέχνες και τόσο λείπουν από την εποχή μας.

 «Oι  Σελιδοδείκτες είναι μια παρέα η οποία αποτελείται από ανθρώπους του πολιτισμού, που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού χωρίς «διακρίσεις που διχάζουν», αγαπάνε το βιβλίο, τη λογοτεχνία και συμπορεύονται, συνυπάρχουν για την προώθηση της  φιλαναγνωσίας και την στήριξη βιβλιοφιλικών δράσεων. Η ιδιαιτερότητα  της «Λογοτεχνικής Παρέας της Κατερίνης» σε σχέση με τις Λέσχες Ανάγνωσης είναι ότι δεν εστιάζει στο έργο ενός λογοτέχνη ή στο περιεχόμενο ενός βιβλίου, αλλά στοχεύει με θεματικές να παρουσιάζει, αγαπημένα ποιήματα και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα(και θεατρικά), από ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής και της παγκόσμιας δημιουργίας» σημειώνει ο εμπνευστής, δημιουργός  και συντονιστής της πρωτοβουλίας «ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ» Θ. Μπικηρόπουλος και συμπληρώνει:

«Επικεντρωνόμαστε στα κείμενα των λογοτεχνών, στο έργο τους. Στις δημιουργίες. Με  αυτόν τον τρόπο όλοι οι «ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ», θα ξεχωρίζουν την καλύτερη σελίδα του βιβλίου, ποιητή ή συγγραφέα, για να την μοιραστούν με την «παρέα» που έχει τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες σε αυτό το ταξίδι. Φιλοδοξούμε, όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη  φιλαναγνωσία, αλλά και με προτάσεις, να βάλουμε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του σύγχρονου πολιτισμού μας, στη σημερινή πολιτιστική δημιουργία της Πιερίας του Ορφέα και των Μουσών και του μυθικού Ολύμπου. Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται μόνο αλλά και παράγεται. Πιστεύω ότι «οι παρέες γράφουν ιστορία, είμαι βέβαιος ότι η προσπάθειά μας αξίζει τον κόπο και θέλω να περνάμε καλά, να απολαμβάνουμε το χρόνο της συνάντησης -έστω- μια  φορά το μήνα που θα βρισκόμαστε…Η πρώτη μας συνάντηση, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις μεταξύ των μελών της παρέας μας, συστηθήκαμε, γνωριστήκαμε, διήρκησε πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο χρόνο, και αυτό είναι πολύ θετικό. Εξήγησα το σκεπτικό και τις «διασυνδέσεις» της λογοτεχνίας με όλες τις άλλες τέχνες που οραματίζομαι. Οι τέχνες ενώνουν και πρέπει να ενώνουν για να είναι η ζωή πιο όμορφη και ο κόσμος υποφερτός. Ακούστηκαν προτάσεις από τα μέλη της παρέας και βγήκαν πολλές θετικές σκέψεις που «θέλουν τρόπο», γιατί διάθεση υπάρχει, ώστε να πραγματοποιηθούν. Τα κείμενα που ανέγνωσαν τα μέλη της παρέας με θέμα τον «Ιούλιο» ήταν σπουδαία!

Παρακολουθήσαμε παράλληλα με μεγάλη χαρά, την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού/Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, με την συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ, σε μια βιβλιοθήκη γεμάτη από παιδιά και γονείς.

Συναντήσεις θα γίνουν εκτός από το δήμο Κατερίνης, στον δήμο Δίου –Ολύμπου και στον δήμο Πύδνας –Κολινδρού σε βιβλιοθήκες που προτίθενται να μας φιλοξενήσουν.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την αντιδήμαρχο πολιτισμού την κ. Ελίνα Διαμαντοπούλου για το εύχρηστο δώρο της, την τσάντα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης που χάρισε στα μέλη της παρέας, πρωτίστως όμως γιατί στο αίτημά μου, να φιλοξενεί τις συναντήσεις μας η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, ως έδρα της λογοτεχνικής μας παρέας, για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους, ανταποκρίθηκε άμεσα χωρίς δεύτερη σκέψη, εκφράζοντας τη στήριξή της στους ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ.  Ο Κικέρωνας είπε το περίφημο «αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» και πράγματι έχουμε πλέον το προνόμιο να βρισκόμαστε στο πανέμορφο πάρκο της πόλης και τη βιβλιοθήκη μας και να μιλάμε για τα βιβλία ενώ γύρω μας βρίσκονται πάνω από 30.000 τίτλοι, πάνω από 30.000 βιβλία.

Ευχαριστούμε επίσης τις υπαλλήλους της δημοτικής βιβλιοθήκης για  την προσήνεια με την οποία μας υποδέχθηκαν.

«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» είπε ο Ελύτης… Ξεκινήσαμε κι ελπίζουμε το «καραβάκι» μας  οι «Σελιδοδείκτες» να είναι εύπλοο, καλοτάξιδο, με ούριους ανέμους, με εμπειρίες πολύτιμες και χρήσιμες για τα ταξίδια που θα κάνουμε και τους νέους κόσμους που αναζητούμε».