Δήμος Κατερίνης: “Γόρδιος δεσμός ο οικισμός «Ολυμπιάδα». Δεν θα αφεθεί ξανά στην τύχη του”

Κοινωνία

Ι.Ντούμος: Είμαστε σε συνεχή επαφή με τοΥπ.Περιβάλλοντος. «Απών» ο δήμος επί τέσσερα χρόνια

Νομ.Σύμβουλος, Θ.Τόνας: Καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης

του υγροβιότοπου και μέσω του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου

«Πλήρη εικόνα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τον οικισμό «Ολυμπιάδα» στον Κορινό Δ.Κατερίνης θα υπάρχει α) μετά την ολοκλήρωση μελέτης που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την οριοθέτηση του υγροβιότοπου που γειτνιάζει με τον οικισμό, β) μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου», δήλωσε ο Νομικός Σύμβουλος του Δ.Κατερίνης, Θεόδωρος Τόνας, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνεδρίασης του Δήμου, το βράδυ της Τετάρτης 26/6/2024, ύστερα από ερώτηση που κατατέθηκε από τη μείζονα μειοψηφία.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι.ΝΤΟΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η συζήτηση άνοιξε με τοποθέτηση του Δημάρχου Κατερίνης, Γιάννη Ντούμου, ο οποίος αναφέρθηκε α)στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την προώθηση της ξεχασμένης «Ολυμπιάδας» και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, β) στις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τόσο αμέσως μετά τις εκλογές και προτού ακόμη αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου, όσο και από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων, προκειμένου, αφενός μεν να διερευνηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν γύρω από το όλο θέμα, αφετέρου δε να αναζητηθούν οι δέουσες λύσεις.

Η υπόθεση του οικισμού της «Ολυμπιάδας» είναι ένα περίπλοκο θέμαμε περιβαλλοντικές διαστάσεις, με πολλά νομικάκαι με οικονομικά ζητήματα(έχουν προκληθεί χρέη) τα οποία«περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την όποια προσπάθεια να δοθεί λύση», ανέφερε ο Νομικός Σύμβουλος, Θεόδωρος Τόνας,

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΚΠΟΝΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και με τουςΓενικούς Γραμματείς, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, και Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννηενώαναμένεται να ολοκληρωθείη περιβαλλοντική μελέτη η οποία αφορά όλη την Κεντρική Μακεδονία.Σ’ αυτή τη μελέτη εντάσσεται και ο υγροβιότοπος που γειτνιάζει με τον οικισμό «Ολυμπιάδα».

‘Όπως αποκάλυψε ο κ. Τόνας και σύμφωνα με το ΓΓ.Φυσικού Περιβάλλοντος, ο δήμος Κατερίνης, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, ουδέποτε υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσειςστη σχετική διαβούλευση για την οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών,αν και είχε κληθεί, μαζί με άλλους φορείς.Υπήρχε δηλαδή η δυνατότητα συνεργασίας με το μελετητή, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη επιλογή για την οριοθέτηση του υγροβιότοπου, δυστυχώς όμως ο Δήμος Κατερίνης ήταν απών από την όλη διαδικασία.

 «Είναι δεδομένο ότι ένα μέρος του οικισμού «Ολυμπιάδα» είναι μέσα στον υγροβιότοπο και επομένως αυτό το κομμάτι προφανώς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί» σημείωσε ακόμη ο κ. Τόνας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Καταλήγοντας ο κ. Τόναςυπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο και από τον Δ.Κατερίνης,  για εξεύρεση λύσης μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου διερευνάται το ενδεχόμενο να ενταχθεί εκεί ο επίμαχος παραλιακός οικισμός του Κορινού.

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον αρμόδιο υπουργόκαθώς και με τους Γενικούς Γραμματείς Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.Εκτιμώ ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το θέμα της «Ολυμπιάδας» σημείωσε συμπερασματικά ο νομικός σύμβουλος.