Σε διακοπή της παροχής ύδρευσης σε επιχείρηση λόγω μεγάλου χρέους προχώρησε η ΔΕΥΑΚ

Κοινωνία

Αποφασισμένη να μην ανεχθεί την αδικία που υφίστανται οι συνεπείς καταναλωτές από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επανειλημμένως δεν προχωρούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των χρεών τους, είναι η διοίκηση της ΔΕΥΑ Κατερίνης. Στην κατεύθυνση αυτή, τις προηγούμενες ημέρες η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε διακοπή της παροχής ύδρευσης σε επιχείρηση που όφειλε ένα μεγάλο ποσό και δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη διευθέτηση του χρέους της.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑΚ προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες διακοπές της παροχής ύδρευσης σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες καταναλωτές που δεν θα προσέλθουν άμεσα να προβούν σε διακανονισμό ή να εξοφλήσουν το χρέος τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν συσσωρευμένα παλαιά χρέη και παρά τις οχλήσεις και προειδοποιήσεις της ΔΕΥΑΚ δεν έχουν ανταποκριθεί ώστε να προσέλθουν και να πληρώσουν την οφειλή τους.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΚ, τους τελευταίους μήνες, έχει προχωρήσει σε άμεση και εξατομικευμένη ενημέρωση σε όσους καταναλωτές οφείλουν μεγάλα ποσά από ανεξόφλητους λογαριασμούς και συγχρόνως βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ενημερωτική καμπάνια που αφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, στις οποίες μπορούν να ενταχθούν όσοι καταναλωτές έχουν χρέη προς την επιχείρηση και να τα εξοφλήσουν σε δόσεις.

«Είμαστε ευαισθητοποιημένοι και δείχνουμε ιδιαίτερη κατανόηση σε όσους καταναλωτές αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να είμαστε αυστηροί σε όσους εσκεμμένα και αποδεδειγμένα δεν πληρώνουν, θεωρώντας πως δεν θα έχουν καμία συνέπεια» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σάββας Οφείδης, προσθέτοντας ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μία επιχείρηση που παράγει κέρδος, δεν θα πληρώνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε ισχύ η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ για τους καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Κατερίνης, καθώς μπορούν να προχωρήσουν σε άμεσο διακανονισμό του χρέους τους σε πολλές ισόποσες δόσεις.

Η ρύθμιση απευθύνεται στους ιδιώτες καταναλωτές (κατοικίες – νοικοκυριά), στις ατομικές επιχειρήσεις και στους επαγγελματικούς χώρους, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν χρέη προς τη ΔΕΥΑΚ και δεν τα έχουν εξοφλήσει.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΚ προχωρά και σε εξατομικευμένη ενημέρωση των οφειλετών και σε περίπτωση που κάποιος δεν ενδιαφερθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να διευθετήσει την οφειλή του, η ΔΕΥΑΚ είναι διατεθειμένη να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να εισπράξει την οφειλή, ακόμη και σε διακοπές νερού για όσους επανειλημμένως και σκόπιμα δεν προχωρούν σε εξόφληση των χρεών τους.

Δικαίωμα για αίτηση ένταξης στη ρύθμιση έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και οι υπόχρεοι καταναλωτές των οποίων οι οφειλές είναι στο όνομά τους.

Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν και οφειλέτες των οποίων οι προγενέστεροι διακανονισμοί τους έχουν ακυρωθεί, καθώς δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων και των τρεχουσών οφειλών.

Επιπλέον, προβλέπεται διαγραφή του 90% των προσαυξήσεων, στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου της οφειλής, επισημαίνοντας πως η απόφασης ρύθμισης δεν δύναται να περιλαμβάνει περιορισμό ή διαγραφή μέρους της κύριας οφειλής (Σχετική γνωμοδότηση 4/2018 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους}.

Το ποσό της μηνιαίας δόσης σε κάθε ρύθμιση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20€.

Αναλυτικά για τη ρύθμιση οφειλών δείτε εδώ: https://deyakat.gr/?page_id=6241