Γιώργος Παπαθανασίου: Σε ευχαριστούμε Γέροντα Αγαθόνικε

Κοινωνία

Ο Γέροντας Αγαθόνικος, ο Επίσκοπος της καρδιάς μας, ήλθε σ’ εμάς και εγκαταστάθηκε σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο μας, το 1985, με τον ίδιο τρόπο που ο Θεός εγκατέστησε τον Ιερεμία ως Προφήτη πάνω στη γη, λέγοντάς του: «Προ του με πλάσαι σε εν κοιλία επίσταμαί σε και προ του σε εξελθείν εκ μήτρας ηγίακά σε, Προφήτην εις έθνη τέθεικά σε» (Ιερεμίου, κεφ. α’, στίχος 5).

Δηλαδή, είπε ο Θεός στον Ιερεμία: «Σε γνωρίζω πολύ καλά, πριν ακόμα σε πλάσσω ως έμβρυο στην κοιλιά τής μητέρας σου. Και πριν γεννηθείς, σε αγίασα και σε καθιέρωσα στην υπηρεσία τού έργου μου, σε εγκατέστησα Προφήτη».

Έτσι έγινε, λοιπόν, και με τον Γέροντάς μας, τον Αγαθόνικο, ο οποίος, γεννήθηκε για να γίνει Επίσκοπος στον τόπο μας, στην Πιερία μας. Και κατά το διάστημα που ήταν εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, «εποίμανεν αυτούς (τους Πιεριείς) και εν τη ακακία της καρδίας αυτού ωδήγησεν αυτούς». Ψαλμός 77, στίχος 72.

Με αυτά τα λόγια αποχαιρετούμε τον άγιο Γέροντά μας, τον Αγαθόνικο, που αποδήμησε σε Χώρα ζώντων. Αποχαιρετούμε τον αγαθό Επίσκοπο, τον άγγελο του Θεού, αυτή τη μεγάλη προφητική μορφή.

Η εποχή μας, και ιδιαιτέρως το έθνος μας, τούτη την κρίσιμη περίοδο, έχει ανάγκη προφητικών μορφών. Έχει ανάγκη ανθρώπων με προφητική διάθεση και προφητικό κήρυγμα.

Σε ευχαριστούμε Γέροντα.

Ο Θεός να σου χαρίσει τον Παράδεισο.

Γιώργος Παπαθανασίου,

πρ. Δήμαρχος

Λιτοχώρου και Δίου-Ολύμπου.