Δρόμοι Ανοικτοί Κατερίνη – Kragujevac: Ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου “Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια” συμμετείχε στις εκδηλώσεις

Πολιτισμός

Ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» συμμετείχε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στο Forum που διοργάνωσε Ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης με θέμα την αδελφοποίηση των πόλεων της Κατερίνης και του Kargujevac.

 Κατά την διάρκεια του Forum δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες της παρουσίασης των χαρακτηριστικών των δύο πόλεων, τα κοινά σημεία που χαρακτηρίζουν α) τις δύο πόλεις, και β) τους δημότες. Ο Όμιλός μας παρουσίασε το κοινό γεωπαλεοντολογικό παρελθόν καθώς και τα συγκεκριμένα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο μαστόδοντας ζυγολοφόδοντας turicensis του Kragujevac ο οποίος αποτελεί τον πρόγονο του μαστόδοντα ζυγόδοντα λοξόλοφου της Νεοκαισάρειας. Οθόνη του πάνελ προβλήθηκε σε βίντεο το ιστορικό της ανακάλυψης των απολιθωμάτων και της δημιουργίας του Εκθετηρίου. Το forum παρουσίασε και συντόνισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού και Αναπληρώτρια Δημάρχου Ελίνα Διαμαντοπούλου. Τον Δήμαρχο Κατερίνης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, τον Δήμο του Krgujevac εκπροσώπησαν εκ μέρους του Δημάρχου ο Υπεύθυνος Οικονομικών Radomir Erić , ο Υπεύθυνος Παιδείας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοσερβικής Φιλίας «ΦΙΛΟΣ» Dragan Stojanovic στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας (ΕΞΕΠ) και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Ηρακλής Τσιτλακίδης και ο καλλιτέχνης ζωγράφος και γλύπτης Συμεών Δερμετζίδης.

Η πόλη του Kragujevac ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Σερβίας, αποτελεί βιομηχανικό κέντρο παράγοντας οχήματα, είναι η πόλη του γνωστού αυτοκινήτου σε όλους μας, το Zastava, μεγάλη παραγωγή μετάλλων, επίπλων, κ.τ.λ. διαθέτει  δέκα πανεπιστημιακές σχολές, έντονη οικονομική και εξαγωγική δραστηριότητα. Το Kragujevac είναι μία από τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας και αποτελεί γενικότερα μια ιστορική πόλη που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος.

Στο περίπτερο που μας παραχώρησε ο Δήμος Κατερίνης μας δόθηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ να παρουσιάσουμε το Εκθετήριο του Μαστόδοντα της Νεοκαισάρειας στους επισκέπτες καθώς και να προβάλλουμε το κοινό γεωπαλαιοντολογικό μας παρελθόν με την πόλη του Kragujevac.