Δήμος Δίου-Ολύμπου: Όχι στις φόλες – Η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα

Κοινωνία

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γινόμαστε μάρτυρες δηλητηρίασης δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), όπου ασυνείδητοι επιχειρούν να τα σκοτώσουν τοποθετώντας φόλες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ζώα αυτά προστατεύονται από το Νόμο (Ν. 4830/2021) και η κακοποίησή τους τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 50.000€ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Η Αντιδημαρχία Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Δίου-Ολύμπου καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια κακοποίησης ζώων, υπογραμμίζοντας ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά των δραστών.

Παρακαλούμε τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου να ενημερώνουν την Αντιδημαρχία στο τηλέφωνο 2352350120 για κάθε απόπειρα κακοποίησης ζώων που αντιληφθούν, για την άμεση μεταφορά τους στον αρμόδιο κτηνίατρο.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ένα ζώο υπό την επήρεια φόλας, παρακαλείστε:

1)    να καλέσετε την Αστυνομία και να αναφέρετε το περιστατικό

2)    Να φωτογραφίσετε το σημείο και να παραδώσετε τις φωτογραφίες στην αρμόδια Αντιδημαρχία (τηλ. επικοινωνίας: 2352350120).

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων γίνεται από το αρμόδιο τμήμα της Αντιδημαρχίας Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Δίου-Ολύμπου. Παρακαλούμε μην προσπαθήσετε εσείς να απομακρύνετε το ζώο.

Παράλληλα καλούνται οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, όπως κατοικίδια (σκύλοι – γάτες), ιδιοκτήτες σκύλων βοήθειας, σκύλων εργασίας, σκύλων φύλαξης ποιμνίων (τσομπανόσκυλων), σκύλων φύλαξης χώρων, κυνηγετικών σκύλων καθώς και ζώων θεραπείας να τα δηλώσουν στα Δημαρχεία Κονταριώτισσας, Λεπτοκαρυάς ή Λιτοχώρου.

Κατά την δήλωση παρακαλούνται να προσκομίσουν:

1) φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας του ζώου, όπου θα φαίνεται ο αριθμός σήμανσης (microchip) και εάν αυτό είναι στειρωμένο.

2) Aντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου.

Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη μάστιγα που πλήττει κάθε κοινότητα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, προστατεύοντας τα ζώα και τους δημότες.