“Ανακαινίζω- Νοικιάζω”: Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Κοινωνία

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είναι ανοιχτή για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν. Το πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες προκειμένου να γίνουν διαθέσιμες για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Αίτηση στο πρόγραμμα μπορεί να υποβάλλουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%,

β) το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Ως επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζονται οι:

1. Δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του επιλέξιμου ακινήτου, πχ ανακαίνιση χώρων μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων κ.α.

2. Δαπάνες για αγορά προϊόντων και υλικών που είναι απαραίτητα για τις παραπάνω εργασίες.

3. Δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής και,

4. Δαπάνες υπηρεσιών μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών ή έκδοσης Π.Ε.Α. που απαιτούνται για την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.

Το ψηλότερο κονδύλιο της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000€ ενώ μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ιδιώτη.