Τοις ελευθέροις μεγίστη ανάγκη η υπέρ των πραγμάτων αισχύνη. (Δημοσθένης)

Απόψεις

(Είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα.)

Η τελευταία γυναικοκτονία όπως αυτή συνέβη, δημιουργεί κοινωνικό ερώτημα, για το αν οι θεσμοί στην χώρα μας λειτουργούν, ιδιαίτερα αυτοί της Προστασίας του Πολίτη και της Απόδοσης Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς για τον συγκεκριμένο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπάρχουν πλέον πολλά ερωτηματικά για την πολιτική του ικανότητα, αυτό διότι τα χρόνια υπηρεσίας του στο συγκεκριμένο Υπουργείο είναι πολλά και έπρεπε να είχε διδάχθεί περισσότερα.

Η πολιτική του ευθύνη και ευαισθησία έπρεπε για λόγους σημειολογικούς να τον υποβάλουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξε.

Η Κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια, πομπωδώς και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός διακηρύττει  την ‘’μεταρρύθμιση’’ του κράτους. Πού είναι; Πως είναι;

Με τα όσα είδαμε ζωντανά (δυστυχώς) τις τελευταίες ημέρες μέσα από τα ΜΜΕ, μας εμβάζουν σε μία σειρά ερωτηματικών. Υπάρχει μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση του κράτους;

Στην προκειμένη περίπτωση και όχι μόνο, οι κοινωνικές μεταβολές, επιβάλλουν την λήψη μέτρων για ευνομούμενη διοίκηση, τον εκσυγχρονισμού των θεσμών π.χ.

  • Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών σε σχέση με άλλες χώρες, είναι όμως σωστά διατεταγμένος; Έχει εργονομική και ορθολογιστική διάταξη;
  • Έχει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή; (βρισκόμαστε σε περίοδο τεχνιτής νοημοσύνης) Με τα όσα όμως είδαμε στα ΜΜΕ η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πολύ μακριά από τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό. (αρκούσε μία ηλεκτρονική αποθήκευση του όλου τηλεφωνικού γεγονότος)
  • Η αστυνομία σήμερα χρειάζεται ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κλπ.
  • Γίνεται στους αστυνομικούς κάποιο σεμινάριο εκσυγχρονισμού των γνώσεων τους και εναρμόνιση τους με της κοινωνικές μεταβολές; Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΕΝΑΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑΤΙΚΗ!

Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση αρκείται στα λόγια και όχι στα έργα, κλείνω με μία ακόμα ρήση του Δημοσθένη:

Ως άπας μεν λόγος, αν απή τα πράγματα, μάταιόν τι φαίνεται και κενόν.

(Όλα τα λόγια όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις φαίνονται μάταια και κενά.)

Γκούνας Αθανάσιος

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.