Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ενημερωτική εκδήλωση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Κοινωνία

Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας και της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου), με τίτλο «Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό», διοργανώθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου, από την Αντιδημαρχία Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, Γιάννης Πούλιος, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου, για την αντιμετώπιση  των φαινομένων κακοποίηση και εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων, της προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες τους κατοικιδίων, όπως π.χ. η στείρωση. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου με τη συνεργασία των Φιλοζωικών Σωματείων «Ο Περίτας» και «Τα παιδιά του Δία» θα διοργανώσουν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στα σχολεία του Δήμου, με θέμα την προστασία των αδέσποτων ζώων. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της στήριξης των φιλοζωικών σωματείων από εθελοντές.

Μέσω τις διάδρασης και του διαλόγου με τους μαθητές η Δομνίκη Καράντζιου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, ραδιοφωνική παραγωγός και προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, επισήμανε τη σημασία της αγάπης, προστασίας και φροντίδας προς τα ζώα, παρουσιάζοντας την παιδική ιστορία «Ρόκι, το σκυλάκι του Ολύμπου».

Η Μαρία Ζολώτα, πρώην πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου “Ο Περίτας”, αναφέρθηκε στο έργο του Σωματείου, για τη προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων σε όλη την έκταση του Δήμου. Παράλληλα με φωτογραφικό υλικό και παραδείγματα τόνισε τη σημασία της στείρωσης δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων και της υιοθεσίας αδέσποτων.

Ο υπεύθυνος κτηνίατρος για τα αδέσποτα ζώα στις δημοτικές ενότητες Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου, Κωνσταντίνος Πουρλιώτης,  έδειξε στα παιδιά απλούς τρόπους συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια, και εξήγησε στους μαθητές, με τρόπο ευκολονόητο για την ηλικία τους, τη διαδικασία και σημασία της στείρωσης των ζώων και τη σημασία της ψηφιακής ταυτότητας (τσιπάρισμα) που πρέπει να φέρουν όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.

Νωρίτερα, στο προαύλιο του σχολείου, μέλη των Φιλοζωικών Σωματείων «Ο Περίτας» και «Τα παιδιά του Δία», αναφέρθηκαν στο πως απέκτησαν τα κατοικίδιά τους, πως τα περίθαλψαν και τα φρόντισαν, και αποτελούν σήμερα για εκείνους φίλους μίας ολόκληρης ζωής.  

Την εκδήλωση συντόνισε η Αρετή Δότσιου, προϊσταμένη του τμήματος πρασίνου, καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου.