Ιστορίες για αγρίους στην Πιερία : Τα όμορφα Πιέρια Όρη

Απόψεις Κοινωνία Μυστικά με την Έυη

Το τι διάβασα τις τελευταίες μέρες για τα Πιέρια Όρη δεν περιγράφεται!

Όλοι ειδικοί, όλοι δασολόγοι, όλοι πυροσβέστες,  με πτυχία, μεταπτυχιακά και μάστερ, (προπονητές της κερκίδας), με συμπεράσματα αβίαστα να αναρτώνται και να λέγονται, να επιρρίπτονται ευθύνες χωρίς ολοκληρωμένη γνώση, να «μετρούν» τις φωτογραφίες, ποιος πήγε πότε βγήκε γιατί  ήταν στο βουνό, ενώ αν δεν πήγαιναν θα έλεγαν που ήταν, γιατί δεν πήγαν, τι κάνουν!

Όμως το πιο θλιβερό από όλα ήταν η κομματική εκμετάλλευση. Η προσπάθεια που έγινε για αντιπολιτευτικούς λόγους να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, να φανούν ανίκανες οι διοικήσεις, οι φορείς, οι αρχές, που από την πρώτη στιγμή ήταν στο μέτωπο της φωτιάς, άνθρωποι που για 24ωρα έμειναν εκεί. Στα Πιέρια Όρη. Άνθρωποι που ζούσαν την αλήθεια, συντόνιζαν,  επιχειρούσαν, όπως ο  δασάρχης, οι πυροσβέστες, οι χειριστές μηχανημάτων  της Π.Ε Πιερίας και του δήμου Κατερίνης, οι  κάτοικοι, οι εθελοντές.  Την φωτιά που ήταν κατά κύριο λόγο έρπουσα, που σε κάποια σημεία έγινε επικόρυφη. Τις λέξεις δεν τις ήξερα. Τις έμαθα από τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Που έβλεπαν τα εναέρια μέσα να βοηθούν από την πρώτη στιγμή ακόμη και αν αυτό δεν βόλευε πολιτικά κάποιους. Από τους ανθρώπους που ήταν εκεί έμαθα πως οι καταστροφές που σημειώθηκαν δεν ήταν αυτές που «πουλούσαν». Δεν κάηκε δηλαδή όλο το δάσος. Ναι, η φωτιά πέρασε σε 2,5 χιλιάδες στρέμματα αλλά αυτά δεν κάηκαν όλα.

Δεν τα λέω εγώ. Μου τα είπαν οι άνθρωποι που ήταν εκεί. Οι επιστήμονες, αυτοί που ξέρουν. Όχι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ψυχραιμία λοιπόν. Λογική. Και κυρίως σοβαρότητα, γιατί αυτή λείπει. Και πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια και στους ανθρώπους που όλες αυτές τις μέρες ήταν και είναι εκεί πέρα. Στα Πιέρια Όρη. Όχι στον καναπέ του σπιτιού τους, στο πληκτρολόγιο.

Υ.Γ Να προσέχετε τι διαβάζετε. Να προσέχετε τι βλέπετε και να είστε υποψιασμένοι. Να προτιμάτε αυτούς που βάζουν το όνομά τους από κάτω, που κάνουν ενημέρωση πραγματική, τα μέσα ενημέρωσης που ξέρετε και εμπιστεύεστε.  

(Η φωτογραφία είναι χθεσινή. Δείχνει ένα κομμάτι των 2,5 χιλ. στρεμμάτων)

Εύη Μιχωλού