Ο Φ.Μπαραλιάκος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: “Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Χιλιάδες ελληνόπουλα εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο για να φοιτήσουν στο εξωτερικό” (Βίντεο)

Κοινωνία Πολιτική

Στο Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων τοποθετήθηκε με ομιλία του στην ολομέλεια ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος. 

Στην αφετηρία του λόγου του ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμισε πως το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο έρχεται να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό τοπίο με μια αδήριτη πραγματικότητα και αντί τύχει ευρείας εθνικής συναίνεσης μετατρέπεται από την αντιπολίτευση σε πεδίο μικροκομματικών διαξιφισμών.

«Η λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων απηχεί ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Χιλιάδες ελληνόπουλα εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο για να φοιτήσουν στο εξωτερικό. Αντί, λοιπόν, να υπάρχει αυτή οικονομική αιμορραγία και η φυγή νέων ανθρώπων με λαμπρό επιστημονικό μέλλον εκτός συνόρων, θέλουμε να εισρέει κεφάλαιο που θα διαχέεται στην εθνική οικονομία, να εμπλουτίζεται το παραγόμενο ακαδημαϊκό προϊόν και εν τέλει να εμπεδώνεται ισοτίμως η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» σημείωσε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Πιερίας επεσήμανε πως το Δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στην προοπτική λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και θα συνεχίσει να αποτελεί τη Ναυαρχίδα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το νέο Νομοσχέδιο είναι η αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πατρίδα μας, η επιστροφή όλο και  περισσότερων Ελλήνων φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και η μετατροπή της Ελλάδας σε Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης. Μέσω του εμβληματικού σχεδίου νομού θα επέλθει η απελευθέρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η διεθνοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου και η άρση των εμποδίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει  το μερίδιό της σε έναν κόσμο νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και εξωστρέφειας, με τα επιτεύγματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και την τεχνητή νοημοσύνη να θέτουν επιτακτικά τα διλήμματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ. Μπαραλιάκος συνεχάρη την Ηγεσία του Υπουργείου για την  υλοποίηση  της δράσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της άθλησης και αφορά την κινητροδότηση των εγγραφών των μαθητών σε αθλητικά σωματεία μέσω voucher. 

Μια δράση που υπήρξε και δική του πρόταση προς το Υπουργείο για την καταπολέμηση της αυξανόμενης βίας μεταξύ των ανηλίκων, το εύρος της οποίας ανάλογα και με το δημοσιονομικό χώρο θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και σε ηλικίες μαθητών του δημοτικού.