Δ.Σ Κατερίνης| Σε 14.000.000 ευρώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις της προηγούμενης διοίκησης – Ι.Ντούμος: Καθρέφτης κακοδιαχείρισης της προηγούμενης Διοίκησης ο φετινός προϋπολογισμός

Κοινωνία Οικονομία

«Ο προϋπολογισμός είναι, επί της ουσίας, ο καθρέφτης κακοδιαχείρισης της προηγούμενης Διοίκησης, η οποία μας κληροδότησε μια δική της βάσει νόμου υποχρέωση, καθώς θα έπρεπε να τον είχε κλείσει εντός του 2023» σημείωσε χτες το απόγευμα,ο Δήμαρχος Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος, στηνειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας,εγκρίθηκε ο φετινός προϋπολογισμός.  

«Δεν μπορούμε φέτος να βάλουμε το δικό μας πολιτικό αποτύπωμα, δεν μπορούμε φέτος να κάνουμε τον δικό μας προγραμματισμό, καθώς η νέα διοίκηση είναι, δυστυχώς, δεσμευμένη από την κάκιστη οικονομική διαχείριση που έκανε η προηγούμενη διοίκηση», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών/εισηγητής του θέματος, Νίκος Τσιαμπέρας, εξηγώντας ότι: «η Διοίκηση Κουκοδήμου κληροδότησε στη σημερινή Διοίκηση, πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως π.χ. οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου που ανέρχονται σε 14.000.000 ευρώ, απόρροια και της κατακόρυφης αύξησης των απλήρωτων υποχρεώσεων, κατά 5.000.000 ευρώ, που παρατηρείται το 2023, που ήταν μια προεκλογική χρονιά».

Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχουν και κάποια ακόμη στοιχεία που για πρώτη φορά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, και αυτά είναι τα νομικά πρόσωπα τα οποία, βάσει νόμου, διαλύθηκαν και αναλαμβάνει όλα τα βάρη τους ο Δήμος. Πρόκειται για τον ΟΠΠΑΠ (όπου τα έσοδα με τα έξοδα είναι περίπου στα ίδια), καθώς επίσης και για τη ΔΗΚΕΔΗΚ και το Δημοτικό Ωδείο που όμως έχουν σημαντικά οικονομικά βάρη.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δια νόμου αύξηση του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων, που επιβαρύνει τα ήδη μειωμένα έσοδα του δήμου,συνολικού ύψους 680.000 ευρώ, καθώς και στην πολύ μεγάλη αύξηση, ύψους +45% (+453.000 ευρώ), του κόστους από τον Φορέα Διαχείρισης Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), επειδή, λόγω covid, δεν είχε γίνει τότε η αύξηση στην τιμολόγηση. Έτσι, από τα 900.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος το κόστος, τώρα αυξάνεται στο 1,5 εκ. ευρώ. Και ως προς το τέλος αποβλήτων παρακρατήθηκαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 602.000 ευρώ το χρέος του 2022( λόγω covid δεν ζητήθηκε),  το β’ εξάμηνο του 2023  376.000 ευρώ και ανάλογο ποσό για το α εξάμηνο του 24. Όλα αυτά τα ποσά επιβαρύνουν το 24.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΝΟΜΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Επίσης, όπως είπε – μεταξύ άλλων – ο κος Τσιαμπέρας από τις προφορικές αναθέσεις επιβαρύνεται ο Δήμος με το ποσό του 1.051.000 ευρώ, που καταγράφτηκε από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς, + 811.000 μέχρι σήμερα, υπάρχει όχληση από εργολάβους και φαίνεται ότι έπεται συνέχεια, διότι συνεχώς εμφανίζονται καθημερινά προμηθευτές που ζητούν τα χρήματά τους […].

 «Όλη αυτή η κάκιστη οικονομική διαχείριση μας ανάγκασε για το έτος 2024 να καταφύγουμε σε ένα πολύ σφιχτό δημοσιονομικό προϋπολογισμό» τόνισε ο κ. Τσιαμπέρας, διαβεβαίωσε όμως ότι «αφενός δεν πρόκειται να πληγεί η καθημερινότητα και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Αφετέρου, βγαίνοντας από τη στενωπό του 2024 και έχοντας συμμαζέψει τα δημοσιονομικά σε συνδυασμό με τις τέσσερις επιτροπές που δημιούργησε ο Δήμαρχος στην προσπάθεια είσπραξης, σε βάθος χρόνου, ανείσπρακτων οφειλών οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 21.000.000 ευρώ, θα μπορέσει, από το 2025 και μετά, να ανακάμψει ο Δ.Κατερίνης».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η μείζων Αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στη συζήτηση του θέματος αφού μετά την εισήγηση αποχώρησε από την αίθουσα, γεγονός που όπως σχολίασε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ι. Ντούμος: «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στα χρονικά του Δήμου.Προφανώς η προηγούμενη Διοίκηση, που είναι η σημερινή μείζων αντιπολίτευση, δεν άντεξε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, γι’ αυτό και αποφάσισε να αποχωρήσει».