Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. και η Εθελοντική Ομάδα «Ο τόπος μου» παρουσίασαν την ποιητική συλλογή «Ελευσίς»

Πολιτισμός

Δύο φορείς της Πιερίας με κοινωνική και πολιτιστική διάσταση, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» συνεργάστηκαν και συνέπλευσαν για την παρουσίαση  της  ποιητικής συλλογής «Ελευσίς»  του καθηγητή του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης , Queens College,  Νίκου Αλεξίου.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βραδινό της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, όπου έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ελευσίς», στην οποία ο συγγραφέας προχώρησε στην έκδοση του πονήματος του με αφορμή την   επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.

  Την όλη διαδικασία συντόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος πρωτίστως ευχαρίστησε την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» για την φιλοξενία, προτείνοντας μάλιστα ο χώρος αυτός να αποτελέσει βήμα σειράς συνεργατικών πρωτοβουλιών του Οργανισμού με την Εθελοντική Ομάδα.

  Στη συνέχεια ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στο περίγραμμα της βραδιάς, συνεχάρη τον ποιητή Νίκο Αλεξίου, τονίζοντας: «Υποστηρίζουμε κάθε δημιουργική ανησυχία και οφείλουμε να είμαστε αρωγοί στους ανθρώπους και φορείς που συμβάλλουν στην πολιτισμική μας αναφορά. Είμαστε απόψε όλοι εδώ για να γνωρίσουμε το αποτύπωμα των όσων διημείφθησαν στο πλαίσιο της ιερής Ελευσίνιας πόλης.

  Επίσης καλωσορίζουμε στην Πιερία τους φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Αλεξίου»  

  Ως άριστος οικοδεσπότης ο εκπρόσωπος της  Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» Ηλίας Τσολακίδης, επισήμανε: «Ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης υποδέχεται τον Νίκο Αλεξίου, καθηγητή του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Queens College και μία ομάδα φοιτητών του, που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στους χώρους μας.

   Έχουμε την πεποίθηση πως αυτή η απλή επίσκεψη γνωριμίας και η σημερινή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ελευσίς» του κ. Αλεξίου αποτελούν την απαρχή μιας συνεργασίας η οποία θα προβάλλει τον τόπο και τη χώρα μας.»

  Μετά τον χαιρετισμό και τη σύντομη αναφορά του κ. Αλεξίου περί του πονήματός του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χάρης  Μπικηρόπουλος, σκιαγράφησε το περίγραμμα της ποιητικής συλλογής, λέγοντας: «Η ποίηση του Αλεξίου, είναι ιστορία, είναι συνομιλία με τον θάνατο, τη γέννηση, τον έρωτα, είναι μηνύματα, είναι ιδέες, στοχασμοί, εικόνες, η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως και ότι προκαλεί στον καθένα. Ο ποιητής Νίκος Αλεξίου, σκαλίζει κατά κάποιο τρόπο τις στάχτες του σήμερα για να βρει από κάτω, σκεπασμένες κάποιες σπίθες που θα ανάψουν όχι μόνο τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος, αλλά να εκπέμψουν το φως που χρειαζόμαστε σήμερα»

  Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κώστας Μυστακίδης, παρουσίασε το βιογραφικό του συγγραφέα και ανέγνωσε μέρος των ποιημάτων του.

  Η βραδιά διανθίστηκε μουσικά από την χορωδία και ορχήστρα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, τα μέλη της οποίας σε διεύθυνση του μαέστρου, Ευθύμιου Μαυρίδη απέδωσαν έντεχνα ακούσματα.

????????????????????????????????????

  Ο κ. Αλεξίου και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αμερικής την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου, με ξεναγό τον πρόεδρο των «Ολύμπιων εν Δίω» Αθανάσιο Μπίντα και την υποστήριξη της προέδρου Μαρίας Γκριμούλα καθώς και μελών του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

 Την έκδοση «Ελευσίς» συνοδεύουν οι εικαστικές δημιουργίες ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ της Κατερίνας Σαμαρά σε μια διαλεκτική σύνθεση παράλληλης διαχρονικής διαδρομής .

  Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης