Σύναξη Νέων και Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών στην Ι.Μ. Κίτρους

Κοινωνία

Η Σύναξη Νέων μέσα στην εορταστική περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου έχει καταστεί πλέον θεσμός της τοπικής Εκκλησίας της Πιερίας.

Η Σύναξη Νέων εφέτος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 2 Ιανουαρίου, στην Ενορία Αγίου Χριστοφόρου Κατερίνης.

Αρχικά τελέστηκε η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων τεσσάρων πρεσβυτέρων και δύο διακόνων.

Έψαλαν μέλη του Βυζαντινού Χορού του Καθεδρικού Ναού Κατερίνης, τα αναγνώσματα ανέγνωσαν στελέχη του Γραφείου Νεότητας, ενώ διακόνησαν Ιερόπαιδες από διάφορες Ενορίες της Πιερίας.

Το κείμενο της Θ. Λειτουργίας διανεμήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα για ενεργότερη συμμετοχή στα τελούμενα και πληρέστερη κατανόηση του κειμένου.

Τη διοργάνωση της λατρευτικής συνάξεως είχε το Γραφείο Νεότητας.
Συμμετείχαν 150 νέοι και νέες, στελέχη του νεανικού έργου, όπως Κατηχητές και Κατηχήτριες, Ιερόπαιδες και Αναγνώστες, Κατασκηνωτικά Στελέχη και μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακών Οργάνων, αλλά και πολλοί άλλοι φοιτητές, που σπουδάζουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού και επιστρέφουν για τις εορταστικές διακοπές.

Η τέλεση της αρχαιοπρεπούς Θ. Λειτουργίας εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων του Γραφείου Νεότητας για την πνευματική οικοδομή και τη λειτουργική αγωγή των νέων στελεχών της τοπικής Εκκλησίας.

Πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης Κίτρους ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα και χειροθέτησε τον Ιερόπαιδα της Ενορίας Νικόλαο Φώτη, μαθητή γ΄λυκείου.

Σύμφωνα με τις «Αγάπες» της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, παρατέθηκε στην παρακείμενη Ενοριακή Αίθουσα δείπνο για όλους όσοι συμμετείχαν στη λατρευτική αυτή σύναξη,

Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην αρχαιότητα του κειμένου της Θείας Λειτουργίας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που ανάγονται στο λειτουργικό βίωμα των χριστιανών των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ακόμη και την πραγματοποίηση δύο αξιόλογων εκπαιδευτικών και προσκυνηματικών εκδρομών στην Αθήνα και την Πολωνία.

Το εόρτιο δείπνο επενδύθηκε με ύμνους και κάλαντα από πολυμελή χορωδία και ορχήστρα, που συγκροτήθηκε από στελέχη του νεανικού έργου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού και ιεροψάλτη Νικολάου Πετρίδη.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει και να συνομιλήσει με πολλούς από τους νέους, ενώ δόθηκε και η ευκαιρία γνωριμίας με νέα πρόσωπα, που εντάχθηκαν στο εκκλησίασμα, συνοδεύοντας φίλους ή γνωστούς και εκδήλωσαν για πρώτη φορά το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στην εόρτια αυτή Σύναξη Νέων.

Τη λειτουργική τάξη επιμελήθηκαν ο Αρχιμ. Μελέτιος Παράσχου και ο Πρεσβ. Βασίλειος Γκαντάς, ενώ τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Πρωτοπρ. Σωκράτης Ξενίδης, Προϊστάμενος της Ενορίας.