Κατερίνη: “Η πόλη των προσφύγων” μέσα από τον φακό του Παναγιώτη Φτάρα με κείμενα της Ζωής Κουτσουρά – Μας “ταξίδεψαν” η Ελίνα Διαμαντοπούλου και ο Σάββας Χιονίδης

Κοινωνία Πολιτισμός

Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Κατερίνης, που φωτογράφισε ο φακός του Παναγιώτη Φτάρα την περίοδο της πανδημίας, στις οποίες δηλαδή δεν απεικονίζεται κανένα πρόσωπο παρά μόνο περιοχές της πόλης, και κείμενα της Ζωής Κουτσουρά, το 3ο ιστορικό, συλλεκτικό ασπρόμαυρο ημερολόγιο που παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στην Αστική Σχολή, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την Κατερίνη.

Την εκδήλωση συντόνιζε η κα Κουτσουρά η οποία αναφέρθηκε στο εγχείρημα, ενώ ο φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας επεσήμανε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ώριμης διαδρομής και εσωτερικής αναζήτησης του ίδιου.

Στην ιστορία της, τα κτίρια της, και την πορεία της πόλης όλα αυτά τα χρόνια, μας ταξίδεψαν η Ελίνα Διαμαντοπούλου που από 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει τα καθήκοντα της ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου, και ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης και πρώην βουλευτής Σάββας Χιονίδης.

Στην παρουσίαση του ημερολογίου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Αναστασιάδης που θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, ο Μιχάλης Γεωργιάδης δημοτικός σύμβουλος που θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Βρεφονηπιακής και Προσχολικής Μέριμνας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Για μια εξαιρετική δουλειά που αφήνει το αποτύπωμα της, έκανε λόγο η κα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι το ιστορικό ημερολόγιο θα γίνει “δημοτική υπόθεση” καθώς η νέα διοίκηση θα στηρίξει την προσπάθεια.

Στην σταδιακή ανάπτυξη της πόλης της Κατερίνης αναφέρθηκε ο κ. Χιονίδης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα λιγοστά ιστορικά κτίρια που διαθέτει, την ανάγκη να εμπλουτιστεί και πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο στοιχείο της πόλης είναι οι άνθρωποι της. “Στην Κατερίνη κανείς δεν αισθάνεται ξένος” τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Κατερίνης και του τόπου γενικότερα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου στο σύντομο χαιρετισμό της, συγχαίροντας τους εμπνευστές και δημιουργούς του ιστορικού ημερολογίου.

Στον ίδιο χώρο, στην Αστική Σχολή, φιλοξενείται η ομαδική έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.

Ε.Μ