Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας για το νέο φορολογικό: Ταφόπλακα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Επαγγελματίες Οικονομία

Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου του κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, ευρεία σύσκεψη, με θέμα το προς ψήφιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε, από το σύνολο των παρισταμένων εκπροσώπων των επαγγελματικών σωματείων, ως αιτία καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την ΟΕΒΕΠ ο πρόεδρος κ. Εξίζογλου Χρήστος, από την Ένωση Καταστηματαρχών Κουρέων-Κομμωτών Ν. Πιερίας ο πρόεδρος κ. Νατσιός Γεώργιος  και ο ταμίας κ. Ασαρίδης Αναστάσιος, από το Σωματείο Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Ν. Πιερίας ο πρόεδρος κ. Τελιογλανίδης Νικόλαος, από το Σύλλογο Πτυχιούχων Επισκευαστών Οχημάτων Ν. Πιερίας ο αντιπρόεδρος κ. Τόκας Γεώργιος και το μέλος κ. Αλεξίου Νίκος, από το Σωματείο Εστιατόρων-Ψητοπωλών Ν. Πιερίας ο πρόεδρος κ. Αγιαννίτης Βασίλειος, ο γεν. γραμματέας κ. Μαργαρίτης Δημήτριος, ταμίας κ. Κασιτερόπουλος Γεώργιος και το μέλος κ. Τσιουδάκης Δημήτριος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης ο πρόεδρος κ. Ρέχας Κωνσταντίνος, από την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ο πρόεδρος κ. Σιδερίδης Αστέριος, ο γεν. γραμματέας κ. Καρυπίδης Ιωάννης και ο σύμβουλος κ. Καρατζιούλας Ιωάννης, από το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωμάτιων Ν. Πόρων ο πρόεδρος κ. Αγάκος Βασίλειος, Πρόεδρος ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας, και ο αντιπρόεδρος κ. Αρωνιάδης Σπύρος,  από την Ένωση Ξενοδόχων Παράλιας ο κ. Σιδηρόπουλος Ανέστης και η κα Χατζοπούλου Βασιλική, από το Σωματείο Επαγγελματιών Βόρειας Πιερίας ο πρόεδρος κ. Εμμανουηλίδης  Δημήτριος, ο ταμίας κ. Λανάρας Παναγιώτης και τα μέλη κ. Κρομμύδας Αθανάσιος και κα Γκαντσίδου Μαρία, από το Σωματείο Διεθνών, Εθνικών και Ειδικών Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων των Ν. Πιερίας ο πρόεδρος κ. Ουκουτζιόγλου Κωνσταντίνος, από το Συνεταιρισμό Ραδιοταξί Κατερίνης & Σωματείο Ταξί Ν. Πιερίας ο πρόεδρος κ. Παρθενίδης Γεώργιος, από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Πιερίας ο πρόεδρος κ. Λεοντιάδης Μόσχος, από την Ένωση Μεσιτών Πιερίας ο γεν. γραμματέας κ. Χατζηχιδήρογλου Κωνσταντίνος, από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών Ν. Πιερίας η πρόεδρος κα Παταρίδου Κασσιανή, ο Αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Λάζαρος Προβατίδης και από το Δ.Σ  του Επιμελητηρίου Πιερίας εκτός του Προέδρου του, η Α΄ αντιπρόεδρος κα Ματούλα Βελώνη, ο Β΄ αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Πεΐδης, ο γ. γραμματέας κ. Αθανάσιος Κόκκινος, η οικονομική επόπτης κα Χάιδω Παπαχατζή- Μακρίδη, ο υπεύθ. ΓΕΜΗ κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος κ. Δημήτρης Αλμαλιώτης, η πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών κα Βίνα Φλογέρα, και τα μέλη κα Μαρία Δέλιου και κα Μένη Τερζοπούλου.

Η συζήτηση αποδείχθηκε απολύτως δημιουργική, διότι εκτός από τις εύλογες ενστάσεις των επαγγελματιών, σχετικώς με το νομοσχέδιο, κατετέθησαν συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις και υπομνήματα, με στόχο την απαλοιφή καταστροφικών διατάξεων και τη μεταβολή του σημερινού οριζόντιου και άδικου φοροεισπρακτικού χαρακτήρα του, σε ένα εργαλείο νοικοκυρέματος του Δημοσίου και ανάπτυξης της οικονομίας.

Η κριτική των επαγγελματιών εστιάσθηκε, κυρίως, στην επιχειρούμενη ανορθολογική και άδικη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιτίας του οριζόντιου χαρακτήρα της. Η οποία δεν λαμβάνει υπόψιν της τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά τα αυθαιρέτως τεκμαιρόμενα, τα οποία οδηγούν, σε πλείστες των περιπτώσεων, σε μη πραγματικά υψηλά φορολογητέα εισοδήματα, σε βάρος των επιχειρήσεων.

Ο κάθε επαγγελματικός κλάδος, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζει, κατέθεσε τις δικές του διαπιστώσεις και τροποιητικές προτάσεις, οι οποίες, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στα βασικά τους σημεία, συγκλίνουν.

Συγκεκριμένα, άπαντες κατήγγειλαν, την οριζόντια και βάσει τεκμηρίων φορολόγηση, η οποία θα οδηγήσει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων σε  παύση της νόμιμης λειτουργίας τους, ενώ, αντιθέτως, θα ενθαρρύνει την περαιτέρω άνθιση της παραοικονομίας και των μαύρων εισοδημάτων.

Άλλες επιμέρους προτάσεις που κατετέθησαν, ενδεικτικά, ήσαν:

  1. Η κατάργηση του συνυπολογισμού του 10% της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων στα κέρδη της.
  2. Η απαλλαγή των εξόδων των ανακαινίσεων από τη φορολόγηση.
  3. Η πλήρης φορολογική αναγνώριση των ζημιών και όχι μόνο κατά το ποσοστό , που υπερβαίνουν τα τεκμαιρόμενα εισοδήματα.
  4. Ο εξορθολογισμός των ποσοστών ΦΠΑ.
  5. Η καθιέρωση ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή.
  6. Ιδιαίτερες φοροελαφρύνσεις σε περιοχές με χαμηλή οικονομική δραστηριότητα.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αφού συνόψισε τα συμπεράσματα, δεσμεύθηκε να κωδικοποιηθούν οι προτάσεις των επαγγελματιών, και αφού ενσωματωθούν σε αυτές του Επιμελητηρίου Πιερίας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, να αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αποτελέσουν την πυξίδα των κοινών και διαρκών μας προσπαθειών για τη δημιουργία ενός δίκαιου, βιώσιμου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος και όχι μιας ακόμη φοροεπιδρομής προς όφελος μόνο των μεγάλων οικονομιών κλίμακος.