Ιστορίες Ενέργειας, Κλίματος και Επιβίωσης – Μια διασταύρωση αφηγήσεων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Επαγγελματίες Περιβάλλον

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 | 19.00 | ΕΣΗΕΜ-Θ – Στρατηγού Καλλάρη 5, Θεσσαλονίκη

Μια ανοιχτή συζήτηση, μια ελεύθερη ανταλλαγή προσωπικών ιστοριών σχετικά με το κλίμα και την ενέργεια διοργανώνει η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα The Manifold με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης και της ΕΣΗΕΜ-Θ, με αφορμή τη δημοσίευση του φακέλου «Ημερολόγια Ενεργειακής Μετάβασης» στον ιστότοπο του Manifold.

Η εποχή που τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα μπορούσαν να κρύβονται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι θηριώδεις πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες της φετινής χρονιάς επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες, δημόσια κονδύλια και –το χειρότερο όλων– ζωές. Την ίδια στιγμή, η αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού των ορυκτών καυσίμων και τις αγορές κατέστησε επισφαλή την πρόσβαση στην ενέργεια και μείωσε τα διαθέσιμα εισοδήματα μέσω της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των αγαθών, ενώ οι πολιτικές αντιμετώπισης των νέων αυτών συνθηκών αποδεικνύονται όλο και πιο ανεπαρκείς.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, οι συζητήσεις για την ενέργεια και το κλίμα θα έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και οι ιστορίες των ανθρώπων που συμπιέζονται ανάμεσα στην κλιματική κρίση και την ενεργειακή μετάβαση πληθαίνουν και θα συνεχίσουν να πληθαίνουν.

Ελάτε να καταθέσετε κι εσείς τις προσωπικές σας μαρτυρίες:

● Πόσο άμεσα και με ποιον τρόπο σας έχει επηρεάσει η κλιματική/ενεργειακή κρίση – σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο;

● Τι συναισθήματα σας γεννά η νέα κλιματική/ενεργειακή πραγματικότητα;

● Γνωρίζετε και, αν ναι, πώς κρίνετε τις τρέχουσες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

● Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ιδανικό πεδίο παρέμβασης και πολιτικής πίεσης;

Ελάτε να συνδέσουμε τις διαφορετικές ψηφίδες και να σχηματίσουμε τη μεγάλη εικόνα που είτε εντέχνως, είτε λόγω εγγενών δυσκολιών (π.χ. τεχνική ορολογία) παραμένει συχνά υποφωτισμένη και θολή.

Η πρόσκληση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους πολίτες που επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν από αυτή τη μεταιχμιακή συνθήκη, στους ανθρώπους που καταγράφουν δημοσιογραφικά, ερευνητικά και αναλυτικά αυτές τις ιστορίες, αλλά και στους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες που προσπαθούν να αλλάξουν τη ροή αυτών των ιστοριών προς ένα πιο αισιόδοξο και δίκαιο μέλλον.