Αικατερίνεια 2023» – Επιστημονικό συνέδριο & επιθεώρηση για την Κατερίνη στον επίλογο

Πολιτισμός

Εικαστικά, μνήμες & μουσική κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων της τέχνης & του πολιτισμού από τις 26 έως τις 30/11

Με το Επιστημονικό Συνέδριο Πρόσφυγες στην Πιερία: “Ένας αιώνας μνήμης”, που διοργανώνουν οι Φίλοι Μουσείου πόλης Κατερίνης στις 01, 02 & 03/12, στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Α’ ορόφου) και με την εξ’ αναβολής επιθεώρηση για την Κατερίνη, την Κυριακή 03/12 (θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ, Αγ. Αικατερίνης 16 – Είσοδος Ελεύθερη), ολοκληρώνονται τα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, με σημείο αναφοράς την πολιούχο Αγία Αικατερίνη, διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και έδωσαν τη δυνατότητα σε δημότες και επισκέπτες, να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις, στην Κατερίνη της Τέχνης & του Πολιτισμού. Στο επίκεντρο του κύκλου εκδηλώσεων την τρέχουσα εβδομάδα μεταξύ άλλων οι χώροι τέχνης και πολιτισμού των Αικατερινείων φιλοξένησαν:

«Γυναίκα Εστί»: Φωτογραφίες που αποτύπωσε ο φακός της Στέλλας Τζιτζιλή στην Αστική Σχολή. Η Έκθεση Φωτογραφίας, σε συνδιοργάνωση με το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Ισότητας των Φύλων, εγκαινιάστηκε στις 26/11, παρουσία πολλών φίλων της τέχνης και του πολιτισμού. Στη διάρκεια της έκθεσης, στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης, ενημέρωσαν για τις υπηρεσίες του δικτύου. Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Καρανίκα, αρχαιολόγος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Γιάννης Νταντάμης και η δημ.σύμβουλος Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου. Η έκθεση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στις 03/12.

Οι Μνήμες ζωντανεύουν στην έκθεση φωτογραφίας «Πρόσφυγες στην Πιερία»

Φίλοι Μουσείου πόλης Κατερίνης: …..Γέμισε μνήμες και συγκίνηση, το βράδυ της Δευτέρας, στο Κέντρο Τεχνών “Εννέα Μούσες” (πρώην οικία Τσαλόπουλου). Ο λόγος για τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “Πρόσφυγες στην Πιερία” & την παρουσίαση αρχειακού υλικού από το τμήμα Γ.Α.Κ. Πιερίας. Παράλληλα, για  την Έκθεση φωτογραφίας του Θάνου Κόσυβα: “Προσφύγων Οικ(ε)ίες Μνήμες”. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 06/12.

Μελωδική  γιορτή

Με μια συναυλία-γιορτή, ο Σύλλογος Μουσικοφίλων Πιερίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος” συμμετείχε στα φετινά Αικατερίνεια.  Στην εκδήλωση (το βράδυ της Τετάρτης 29/11), στην αίθουσα εκδηλώσεων του 17ου Δημοτικού Σχολείου, δυο λύρες “τραγούδησαν” μοναδικά, πολίτικα και δωδεκανησιακά ακούσματα, μαζί με μικρούς και μεγάλους χορωδούς &  οργανοπαίχτες του συλλόγου. Επί σκηνής και οι: Παντελής Αγκιστριώτης (πολίτικη λύρα) Πανορμίτης Μπούμπας (δωδεκανησιακή λύρα) Διονύσης Ευθυμιάδης (κανονάκι) Νίκος Βαρελάς (κρουστά). Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κουνατίδης. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Μυράντα Παππά – αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης.

Οι «Αναμνήσεις» της Νένας Μεϊμάρη στην κατάμεστη Αστική Σχολή

Το νέο βιβλίο της Νένας Μεϊμάρη με τίτλο «Αναμνήσεις», παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα, στην Αστική Σχολή. Την επιμέλεια παρουσίασης είχε η Μαρία Βούλγαρη, στον συντονισμό ήταν η Ευτυχία Χρυσικού, ενώ στην επιμέλεια της μουσικής ο Ιβάν Ναβροζίδης και η Κατερίνα Ελενίδη. Χαιρετισμό στην έναρξη της βραδιάς που περιλάμβανε και έκπληξη δρώμενο χορού από λιλιπούτεια χορεύτρια, απεύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Γιάννης Νταντάμης.