“οικεία κακά” του Διονύση Ζαρώτη

Πολιτική

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης (499-494 π.Χ.) οι Πέρσες κατέλαβαν και έκαψαν τη Μίλητο. Δύο χρόνια αργότερα ο τραγωδός Φρύνιχος ανέβασε στην Αθήνα το έργο «Μιλήτου Άλωσις». Οι Αθηναίοι θεατές ένιωθαν ενοχές για την καταστροφή της Μιλήτου -η Αθήνα είχε αναμιχθεί ανεπιτυχώς στα γεγονότα-, παρακολούθησαν το έργο με δάκρυα στα μάτια και δυσαρεστήθηκαν τόσο πολύ που επέβαλαν βαρύ πρόστιμο στον Φρύνιχο και απαγόρευσαν να ξαναπαιχτεί το εν λόγω έργο, διότι τους θύμιζε «οικεία κακά».

Οικεία κακά και πικρές μνήμες έφερε στον νου όλων των προοδευτικών πολιτών της Πιερίας η ολιγόωρη και επεισοδιακή παρουσία του κ. Βορίδη στην Ημαθία και η αναβολή της παρουσίας του σε εκδήλωση στην Πιερία την 1-2-2020. Οι νομικές και νομοθετικές ακροβασίες, οι πειραματισμοί και οι παλινωδίες της κυβέρνησης εκνεύρισαν όχι μόνο τον φίλαθλο κόσμο της χώρας αλλά και έθιξαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ κατέβηκε στους δρόμους, επειδή θεώρησε ότι η ομάδα του κινδυνεύει. Υπό το βάρος λοιπόν εκείνων των πρώτων αντιδράσεων η περιοδεία του κ. Βορίδη ήταν επεισοδιακά σύντομη.

Στις 21 Φεβρουαρίου ο κ. Βορίδης ήρθε τελικά στην Κατερίνη για την ετήσια χοροεσπερίδα της ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας, μια εκδήλωση που ολοκληρώθηκε ειρηνικά και απρόσκοπτα. Το κλίμα φαίνεται να έχει εκτονωθεί και σε καμία περίπτωση κανείς δεν θα ήθελε να υπάρξουν επεισόδια. Δύσκολα όμως μπορεί κάποιος να ξεχάσει ότι η Νέα Δημοκρατία ευνοήθηκε πολιτικά από την οργή και αγανάκτηση που προκαλούσαν ορισμένοι με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι οι σύντροφοι συνυποψήφιοί μου βρέθηκαν πολιορκημένοι στην πόλη τους και ότι ένα ολόκληρο κόμμα στοχοποιήθηκε ως προδοτικό. Ότι βαριές κουβέντες ακούστηκαν, άγρια επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη φιλήσυχη πόλη μας και σε πολλές παιδικές και νεανικές ψυχές χύθηκε δηλητηριώδες μίσος.

Χρειάστηκε και χρειάζεται σημαντικός χρόνος, για να επουλωθούν εντελώς οι πληγές που άνοιξαν για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά για την πολιτική της: τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο και τη Χίο μαρτυρούν ότι η σχέση της με τις τοπικές κοινωνίες είναι προβληματική. Η σύγκριση της προηγούμενης διακυβέρνησης με τη νυν είναι και ως προς αυτό συντριπτικά υπέρ της πρώτης. Ζητούμενο είναι να απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στον κόσμο, να μην παροξύνουμε το λαϊκό αίσθημα και η κυβέρνηση στα προβλήματα που προκάλεσε η ίδια με τους ατυχείς χειρισμούς της να καταλήξει σε λύση που δεν θα προσβάλλει κανένα και ιδίως το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Όπως πολύ ωραία γράφτηκε σε ένα πανό: «ο λαός του ΠΑΟΚ δεν απαιτεί να δικαιωθεί, ο λαός του ΠΑΟΚ απαιτεί δικαιοσύνη». Πρόκειται για ένα σύνθημα που εκφράζει όχι μόνο όλους τους υγιείς φιλάθλους αλλά και κάθε πολίτη της χώρας, ο οποίος θέλει να ζει με τα δικαιώματά του άθικτα και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο. Ποτέ όμως σε βάρος άλλων και με σεβασμό προς όλους. Δικαιοσύνη δηλαδή για όλους.

Εύχομαι λοιπόν  τα πάθη που εξήψε η κυβέρνηση με τις άστοχες ενέργειές της να καταλαγιάσουν.

Ζαρώτης Διονύσης, υπ. βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019