Ειδικός εισηγητής στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 ο Φώντας Μπαραλιάκος

Οικονομία Πολιτική

Ως Ειδικός Εισηγητής στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του  έτους 2024 συμμετείχε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Μπαραλιάκος έλαβε μέρος διαδικτυακά εφόσον ανιχνεύθηκε θετικός στον Covid πριν λίγες ημέρες. Στην έναρξη της τοποθέτησής του υπογράμμισε πως το υπό επεξεργασία προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνει την εργώδη προσπάθεια μιας συνεπούς οικονομικής πολιτικής που υπηρετήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Για το 2024, αυξάνουμε μισθούς και συντάξεις και ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας μας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα διαμορφωθεί στο 3%, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί και η ανεργία να μειωθεί. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ ενώ εντυπωσιακή αποκλιμάκωση αναμένεται στο δημόσιο χρέος, στο 152,2% του ΑΕΠ το 2024…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαραλιάκος σε απόσπασμα του λόγου του. 

Επεσήμανε, ακόμη, ο Βουλευτής Πιερίας πως στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά το 2023 προς εφαρμογή και όλες οι εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά παρά την διεθνή αβεβαιότητα, παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές, παρά τις εισαγόμενες κρίσεις.

Εστιάζοντας, μάλιστα στο περίγραμμα του προσχεδίου του προϋπολογισμού τόνισε τους βασικούς άξονές του όπως ημείωση φόρων και η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενίσχυση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης με μόνιμη αύξηση αποδοχών, η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, η έμπρακτη στήριξη σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που επωμίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα το βαρύ φορτίο των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Ο νέος προϋπολογισμός δίνει έμφαση στη νέα γενιά, περιλαμβάνει μία  στοχευμένη επιδοματική πολιτική για τους αληθινά ευάλωτους συμπολίτες μας, εμπεριέχει προβλέψεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προτεραιοποιεί  την Υγεία. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από δεκατρία έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα.

Στην ομιλία του ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε , επιπροσθέτως, πως οι επίμοχθες προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στη μείωση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτή η μάχη δεν σταματά αλλά βρίσκεται στην προμετωπίδα της οικονομικής πολιτικής.  

«Η υπεραπόδοση της οικονομίας δεν αποτελεί για εμάς σάλπισμα παροχολογίας ούτε εύκολων, ανέξοδων και γενικευμένων άρσεων στη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τους κόπους των Ελλήνων πολιτών ούτε να ναρκοθετήσουμε το μέλλον των επερχόμενων γενεών στο βωμό πρόσκαιρων μικροκομματικών κερδών. Είμαστε δίπλα στους πολλούς, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους και θα σταθούμε πλάι στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σκληρά το προηγούμενο διάστημα. Με πατριωτισμό και φρόνηση.» ανέφερε στην κατακλείδα του.