Σοφία Μαυρίδου: « Με σκληρή και επίπονη δουλειά, μεθοδευμένα, βάλαμε τις βάσεις λειτουργίας μιας μεγάλης Περιφερειακής Ενότητας»

Social & Local Πολιτική

«Οι  αγώνες μου, η εμπειρία μου και το παρελθόν μου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το νήμα της δημόσιας παρουσίας και συμπεριφοράς μου αποτελούν, νομίζω, σαφές δείγμα γραφής για τις πραγματικές μου προθέσεις και επιδιώξεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και εκ νέου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την «Αλληλεγγύη» Σοφία Μαυρίδου.

Σε συνέντευξη της στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, η κα Μαυρίδου μιλά για το έργο που έχει επιτελέσει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δυο πυλώνες: τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας, πως όλα αυτά τα χρόνια γίνεται συστηματική δουλειά με τη συνεργασία όλων των φορέων με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση των πολιτών, αφετέρου την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του νομού.

Η συνέντευξη    

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας, σε ποιους τομείς δώσατε έμφαση και γιατί;

Έχουμε εφαρμόσει ένα δυναμικό πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα της Πιερίας, που διαμορφώνουν τις συνθήκες ενός λειτουργικού, κοινωνικού, ανθρώπινου, πράσινου και φιλικού τόπου που μπορεί κάποιος να ζει. Και βέβαια πάντα σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους της Πιερίας. Αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας και όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράμε μπροστά με ευθύνη υλοποιώντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας, αφήνοντας πίσω μας τις μηδενιστικές κορώνες και τις μεμψιμοιρίες μερικών.  Τα συνεργεία μας είναι απλωμένα σε όλη την έκταση της Πιερίας, εκτελώντας έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων, ηλεκτροφωτισμού και αναπλάσεων χώρων, ακολουθώντας μάλιστα ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των έργων. Παράλληλα με σκληρή δουλειά από την Τεχνική μας Υπηρεσία συντάξαμε πληθώρα τεχνικών μελετών, υποβάλαμε τους συνταχθέντες φακέλους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιφέρεια και Υπουργεία, αξιολογηθήκαμε θετικά, φέρνοντας έργα και χρηματοδοτήσεις στον τόπο μας.   Με την αμέριστη υποστήριξη του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, όλων των περιφερειακών συμβούλων, των υπηρεσιών μας και των υπαλλήλων αλλά και σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους μας μπορούμε με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι ο απολογισμός μας στον τομέα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πιερίας  είναι απόλυτα θετικός. Συνεχίζουμε όμως µε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Στηρίζουμε διαρκώς τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας µια ευρεία γκάμα έργων και δράσεων που αφορούν την ποιότητα στην καθημερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σταδιακά μεγαλόπνοα έργα υποδομών και άυλων δράσεων που θα ενισχύσουν την μελλοντική προοπτική του τόπου µας.

Η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, κύριος μοχλός ανάπτυξης

Σταθερός και αμετακίνητος στόχος μας αποτελεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, µε κύριο μοχλό ένα δυναμικό, πολυλειτουργικού χαρακτήρα πρωτογενή τομέα, οργανωμένο σε επιχειρηματική βάση, που θα εφαρμόζει σύγχρονη, καινοτόμο τεχνολογία, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, όσο και στο επίπεδο της τυποποίησης, µμεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων. Έναν τομέα ελκυστικό σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, ικανό να είναι ανταγωνιστικός στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κεντρική μας στρατηγική είναι η δημιουργία σύγχρονων, µε βάση τα νέα εσωτερικά και διεθνή δεδομένα, ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.  Η βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών, μπορεί να προέλθει από την αύξηση της παραγωγικότητας και τη διάθεση στον καταναλωτή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Επιδίωξη της στρατηγικής αυτής είναι τα προϊόντα να διατίθενται στην αγορά και να εξάγονται τυποποιημένα, πιστοποιημένα, µε υψηλή προστιθέμενη αξία και, όπου είναι δυνατόν, µε ονομασία προέλευσης.

Η Πιερία να γίνει ένας 12μηνος προορισμός.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει άλματα στον τομέα του τουρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε πετύχει όλους τους στόχους που έχουμε θέσει. ‘Έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε την Πιερία, έναν ιδανικό προορισμό για κάθε είδους τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ο τουρισμός κατέχει πολύ υψηλή θέση στην ατζέντα μας ως μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που έχει χαράξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Πιερία άλλωστε είναι μία περιοχή που προσφέρεται για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο. Έχουμε την τύχη να διαβιούμε υπό τη σκιά ενός παγκόσμιου μνημείου φυσικής ομορφιάς, του Ολύμπου, σε συνδυασμό με τις ακτές μας που είναι μοναδικές, τόσο για τη μεγάλη έκτασή τους, όσο και για την ποικιλομορφία των διακοπών που προσφέρουν. Η Πιερία έχει τη δυναμική να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό αποδεικνύεται και από τη μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι έρχονται στον τόπο μας για να αναρριχηθούν στο παγκοσμίου φήμης μυθικό βουνό των θεών, αλλά και να απολαύσουν τις διακοπές τους στις κοσμοπολίτικες παραλίες μας αξιοποιώντας τις υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες μας.

Τα τελευταία χρόνια με τη συνέργεια τοπικών αυτοδιοικητικών, τουριστικών, κοινωνικών φορέων, μέσω του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής που ιδρύσαμε,  πραγματοποιήσαμε μια σειρά στοχευμένων δράσεων, με απώτερο σκοπό τον επανακαθορισμό της θέσης της Πιερίας στην τουριστική βιομηχανία με τη δημιουργία ενός διακριτού, ελκυστικού και αυθεντικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα συνδέεται με την ταυτότητα της περιοχής και θα ενσωματώνει την εικόνα της, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιότητα στην εμπειρία της αναψυχής. Η  βιώσιμη ανάπτυξη και η στοχευμένη προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος, με ενιαία εικόνα και περιεχόμενο ως προορισμός ποιοτικών εναλλακτικών «εμπειριών», προσφορότερες επικοινωνιακές επιλογές ενίσχυσης της επισκεψιμότητας των τουριστικών προορισμών, υιοθέτηση αρχών αειφορίας και λειτουργικής διασύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με το περιβάλλον και την πολιτιστική λαογραφική κληρονομιά μας,  αποτέλεσαν το τουριστικό μας ”story”. Δράσεις που υπακούν στις προτεραιότητες που εισάγει ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την τουριστική ανάπτυξη και στοχεύουν στην αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων της Πιερίας για ανάπτυξη θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός, αθλητικός, οικολογικός, αγροτουρισμός, κ.ά

Βασική μας επιδίωξη ήταν και είναι η Πιερία να γίνει ένας 12μηνος προορισμός. Η επιμήκυνση αυτή μπορεί να έρθει μόνο ως αποτέλεσμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού δράσεων και προσεγγίσεων διαφορετικών δεξαμενών πελατών. Για αυτό και συνεργαζόμαστε  με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το όραμα σας για την Πιερία;

Στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ήθελα να δω την Πιερία  πρωταγωνίστρια, γύρω από την οποία θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα ενισχύσει την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού χάρη στις απίθανες φυσικές ομορφιές αλλά και τα μοναδικά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία όλης της περιοχής.

Οι αγώνες, η εμπειρία, η δημόσια παρουσία

Όσον αφορά το άτομό μου προσωπικά θα τολμούσα να πω ότι οι αγώνες μου, η εμπειρία μου και το παρελθόν μου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το νήμα της δημόσιας παρουσίας και συμπεριφοράς μου αποτελούν, νομίζω, σαφές δείγμα γραφής για τις πραγματικές μου προθέσεις και επιδιώξεις.  Παράλληλα γίνεται κατανοητό πως για τη διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων χρειάζεται γνώση, πείρα, γνήσιο ενδιαφέρον, μακριά από πειραματισμούς, λαϊκισμούς και πρόχειρες λύσεις. 

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους πολίτες της Πιερίας;

Μέχρι σήμερα με σκληρή και επίπονη δουλειά και μεθοδευμένα βάλαμε τις βάσεις λειτουργίας μιας μεγάλης Περιφερειακής Ενότητας.      Με προγραμματισμό και συνετή διαχειριστική πρακτική, αλλά και με μεγιστοποίηση της εκτέλεσης έργων και εργασιών με ίδια μέσα και προσωπικό ανταποκριθήκαμε πλήρως στον προγραμματισμό μας και στην εύλογη απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών της Πιερίας για προσφορά έργου σε κάθε τομέα και επίπεδο, είτε σε έργα υποδομών, είτε σε έργα περιβαλλοντικά, είτε σε έργα αθλητισμού και πολιτισμού, είτε σε έργα κοινωνικά, κ.ά.  Σήμερα όλοι πια συνειδητοποιούμε πως οι βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διαμόρφωσαν ένα άλλο τοπίο που κατέστησε τις Περιφέρειες βασικό μοχλό ανάπτυξης και καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα και το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας.

Έχουν, λοιπόν, γίνει πολλά σημαντικά βήματα όμως μένουν και άλλα περισσότερα να γίνουν. Γι’ αυτό λοιπόν θα είμαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Πιερία,  ζητώντας τον ένα από τους δύο σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού  στην Π.Ε. Πιερίας και καλώ όλους τους Πιεριείς να στρατευτούν μαζί μας στον κοινό  αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου.

Για να ολοκληρώσουμε, όλοι μαζί σαν επιτυχημένη ομάδα, το έργο μας και να κάνουμε την Πιερία έναν ευλογημένο τόπο που αξίζει να ζει κανείς.