Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με εκπροσώπους των Σωματείων Καταφυγιωτών – Συζήτηση για το δρόμο από το Ελατοχώρι μέχρι το Καταφύγι

Κοινωνία

Μετά από αίτημα που κατέθεσε το σύνολο των Καταφυγιώτικων Σωματείων, έγινε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μαυρίδου, συνάντηση και γόνιμη συζήτηση για το θέμα που αφορά το δρόμο από το Ελατοχώρι (Παπά χωράφι) μέχρι το Καταφύγι. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων με την επωνυμία καθενός από αυτά: ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΜΕΚ), ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΩΝ “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ,  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ και ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ.

          Η κυρία Μαυρίδου αφού παρέλαβε το σχετικό υπόμνημα που της επέδωσαν  τα Σωματεία, άκουσε με προσοχή τις απόψεις των παρόντων και έγινε εκτενής αναφορά στο όλο ζήτημα με τα παρακάτω:

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου των Πιερίων, η οποία επιβεβαιώνεται με πράξεις όπως η δημιουργία ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου Βόρεια από Κατερίνη μέχρι Ελατοχώρι (όρια με Ημαθία) και Νότια από Κατερίνη -Φτέρη μέχρι όρια Ν. Κοζάνης. Επίσης η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Ελατοχώρι μαζί με την τουριστική αναβάθμιση του παλαιού Ελατοχωρίου και τις συνεχείς βελτιώσεις των δικτύων, συμβάλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Στο όραμά μας, για μια συνολική ανάπτυξη των Πιερίων, είναι μονόδρομος η συνεργασία και η συνέργεια των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Κοζάνης καθώς και των εμπλεκομένων δήμων των ως άνω Περιφερειακών Ενοτήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι από το 2017 έγιναν οι επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το χρονίζον πρόβλημα του οδικού δικτύου στον ορεινό όγκο των Πιερίων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής .

Έγινε επίσκεψη στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Πλακεντά Παναγιώτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καταφυγίου κ. Τζέλλας Ιωάννης, με τον π. Αντιδήμαρχο Κατερίνης κ. Ζήνωνα Σατραζέμη. Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου από τα όρια της ορεινής κοινότητας Καταφυγίου μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Υποστηρίχθηκε ότι το έργο έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού με την ασφαλτόστρωση των υπολειπομένων  χιλιομέτρων θα ολοκληρωθεί η κυκλική σύνδεση των Πιερίων και παράλληλα θα υπάρξει ουσιαστική διευκόλυνση στη μετακίνηση ενδιαφερομένων από Δυτική Μακεδονία με προορισμό το χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου και τις Πιερικές ακτές και αντιστρόφως.

Ως προτεραιότητα τέθηκε η επικαιροποίηση και η συμπλήρωση, όπου χρειαστεί, της υπάρχουσας μελέτης από την πλευρά του Ν. Κοζάνης και στη συνέχεια να γίνει η ένταξη του έργου ως διαπεριφερειακού σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Έγιναν δύο ακόμη συναντήσεις μία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Τσιουμάρη στην οποία ήταν παρών και ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Στεργίου και μία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.

Στο τέλος της συνάντησης τέθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν και τα οποία σηματοδοτούν την αρχή της λύσης του προβλήματος και συγκεκριμένα:

Πρώτον θα οριστεί άμεσα συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για να συζητηθεί το όλο θέμα του δρόμου (Δασικός ή Περιφερειακός) των 4,5 χιλιομέτρων που ανήκει χωρικά στην Π.Ε Ημαθίας, για τη μελέτη υλοποίησης, αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης του.

Δεύτερον θα γίνει συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με Αντιπεριφέρεια Κοζάνης, Δήμο Βελβεντού Τ.Κ Καταφυγίου και Σωματεία, ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα που αφορά το κομμάτι του δρόμου από Καταφύγι προς Ημαθία και ανήκει χωρικά στην Π.Ε Κοζάνης.

Σε κάθε περίπτωση μέλημα της Π.Ε Πιερίας είναι η συνδρομή και η στήριξη του διαχρονικά δίκαιου αιτήματος των συμπατριωτών μας Καταφυγιωτών, το οποίο ελπίζουμε και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, να έχει αίσιο τέλος.