Τη δωρεάν χρήση 48 ηλεκτρικών ποδηλάτων τρία εκ των οποίων για ΑμεΑ, για τις μετακινήσεις των πολιτών προωθεί άμεσα ο Δήμος Κατερίνης

Κοινωνία

Η  πρώτη σύμβαση που υπογράφεται στη Μακεδονία, για την εγκατάσταση  αυτόματου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων είναι γεγονός

Τη δωρεάν, καθημερινή χρήση για τις μετακινήσεις των πολιτών 48 ηλεκτρικών ποδηλάτων (τρία εκ των οποίων για ΑμεΑ) προωθεί άμεσα ο Δήμος Κατερίνης, καθώς υπεγράφη σήμερα το συμφωνητικό για την Προμήθεια με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», με συμβατικό ποσό 370.698,00  ευρώ. Το συμφωνητικό – παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, συνυπέγραψαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Δημήτρης Μορφακίδης και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ενώ όπως διευκρινίστηκε είναι η  πρώτη σύμβαση που υπογράφεται στη Μακεδονία, για την εγκατάσταση  αυτόματου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων. 

«Στόχος μας η προώθηση  του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου οικονομικής και οικολογικής μετακίνησης, φιλικού προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς και η διευκόλυνση των μετακινήσεών μας εντός του αστικού ιστού» επισημαίνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

«Η ταυτότητα» του συστήματος

Πιο συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν:

  • Σαράντα πέντε (45) ηλεκτρικά ποδήλατα για χρήση εντός πόλης
  • Τρία (3) ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ
  • Σαράντα εννέα (49) θέσεις κλειδώματος και φόρτισης των κοινοχρήστων ποδηλάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης

Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος θα γίνει από την εταιρεία BrainBox Α.Ε. που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο κοινοχρήστων ποδηλάτων στην Ελλάδα, με περισσότερα από 5.500 ποδήλατα σε 55 πόλεις.

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι μια υπηρεσία καθημερινής αστικής μετακίνησης που απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες πολίτες, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Κατερίνης και ως στόχο έχει την προώθηση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου οικονομικής και οικολογικής μετακίνησης, που συμβάλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη βελτίωση της υγείας των πολιτών. Η χρήση του συστήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση mobile εφαρμογής, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε iOS και Android το προσεχές διάστημα.

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα επιτρέπουν την αυτόματη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού, ενώ όλες οι λεπτομέρειες και τα σημεία που βάσει μελέτης των υπηρεσιών του Δήμου έχουν επιλεγεί, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο προϋπολογισμός του έργου, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ενώ  συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.