Κοιμητήρια Κατερίνης: Πρότυπο σεβασμού και καθαριότητας – Τέλος οι εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης

Κοινωνία

Σε πρότυπο σεβασμού και καθαριότητας έχουν μετατραπεί πλέον τα κοιμητήρια Κατερίνης. Ο πολιτισμός μίας πόλης φαίνεται από τον τρόπο που τιμάει τους νεκρούς της ήταν αυτή η πρώτη σκέψη της διοίκησης του Κώστα Κουκοδήμου όταν ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2019.

Σήμερα οι εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στα 2 κεντρικά κοιμητήρια του Δήμου αποτελούν παρελθόν. Επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα. Εκσυγχρονίστηκαν οι υφιστάμενες υποδομές πάντα με σεβασμό στην ιερότητα των χώρων αυτών και τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε προτεραιότητα η πλήρης αναμόρφωση των κοιμητηρίων.

Στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο (Αγία Αικατερίνη) υλοποιήθηκαν πλακοστρώσεις, επιστρώσεις με κυβόλιθους, ασφαλτοστρώσεις σε τμήματά του, συντηρήσεις σε όλη την έκτασή του, ενίσχυση του φωτισμού, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις τοποθέτησης κιγκλιδώματος στην περίφραξή αφού είχαν προηγουμένως υλοποιηθεί αφενός εργασίες κατεδάφισης τμήματος της περιτοίχισης, το οποίο ήταν σαθρό, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσης και αφετέρου οι εργασίες αποκατάστασής του.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο Β’ Κοιμητήριο, επικεντρώθηκαν στην υλοποίηση έργων πρόσβασης ΑμεΑ και ηλικιωμένων στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, σε εργασίες για την ασφάλεια του χώρου στην είσοδο του Κοιμητηρίου, καθώς επίσης, στην εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα (κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού ομβρίων) και στον εκτεταμένο καθαρισμό – ευπρεπισμό του χώρου. Επίσης, πέριξ του Ναού τοποθετήθηκαν κυβόλιθοι, ενώ έγιναν και εργασίες στην παρακείμενη αίθουσα με επίκεντρο τον εξωτερικό εξωραϊσμό και την αποκατάσταση φθορών λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής της.

Επιτέλους τέθηκε σε επαναλειτουργία η αίθουσα δεξιώσεων, κατόπιν των παρεμβάσεων ολικής ανακαίνισης των εγκαταστάσεών της καθώς επίσης τίθεται άμεσα σε λειτουργία το οστεοφυλάκιο επί χρόνια κι αυτό παρατημένο.

Οι φωτογραφίες μας δείχνουν το τι επικρατούσε παλαιότερα και το τι επικρατεί σήμερα. Σίγουρα μιλάνε από μόνες τους.