Με την μουσική εκδήλωση “Λόγια Δύση και η καθ’ ημάς Ανατολή”, έπεσε η αυλαία των “Εαρινών Ημερών Μουσών 2023”

Πολιτισμός

Με την μουσική εκδήλωση “Λόγια Δύση και η καθ’ ημάς Ανατολή”, έπεσε η αυλαία των “Εαρινών Ημερών Μουσών 2023”, μετά από μια πληθώρα ποιοτικών και ποικίλων εκδηλώσεων από το Μάρτιο έως και τις 21 Ιουνίου 2023, στο θέατρο του δημοτικού πάρκου της πόλης μας.

Παρουσία του Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεωργίου, γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα μουσικής, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους , Κατερίνης και Πλαταμώνος, της Εστίας Πιερίδων Μουσών, του Δήμου Κατερίνης και του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.

Η συναυλία ήταν μια μελωδική συνύπαρξη Βυζαντινών Εκκλησιαστικών Ύμνων μεταβυζαντινής μελοποιίας, από τον Βυζαντινό Χορό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”, της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Μανούση, της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών με μαέστρο τον κ. Ευθύμιο Μαυρίδη και παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και παιδικής χορωδίας των μαθητών της σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων, ” Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”, υπό  τη διδασκαλία  και το συντονισμό του καθηγητή κ. Παναγιώτη Τουρνά και του καθηγητή λαούτου κ. Νικολάου Σιδηρόπουλου. Επίσης, στο συγκεκριμένο μέρος , συμμετείχαν μέλη του εργαστηρίου “Μελωδία” , με έδρα τη Λάρισα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Μπεϊνάς από το Δήμο Κατερίνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”,  κ. Δημήτριος Μανούσης και ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών , κ. Ευθύμιος Μαυρίδης.

Η βραδιά ξεκίνησε  με το πιο δημοφιλές όργανο , το πιάνο, όπου ο κ. Γιάννης Βαρδακώστας έπαιξε το “Noctrune” του Σοπέν κι ακολούθησε η κα. Στυλιανή Τζιώρτζιου με το βιολί της, ερνηνεύοντας το “Meditation” του Γάλλου Jules Massenet. 

Η μεσόφωνος Μαρία Τσομπανοπούλου τραγούδησε την δημοφιλή άρια της Carmen “Habanera”, ο βαρύτονος Κοσμάς Τσομπανόπουλος ερμήνευσε τον “Εσπερινό” του Θεοφάνους, χαρακτηριστικό τραγούδι της ελληνικής εθνικής σχολής, ενώ ο κύκλος της Λόγιας Δυτικής μουσικής έκλεισε με την υψίφωνο Μαρία Στάθη και την άρια “Oh del mio dolce ardor”.

Στη συνέχεια, το κοινό εντυπωσίασε ο Βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”, αποτελούμενο από Πρωτοψάλτες, Λαμπαδαρίους, Δομεστίκους και κυρίως μαθητές της σχολής, οι οποίοι συνδύασαν το χάρισμα της καλλιφωνίας και την πλήρη γνώση της ψαλτικής τέχνης.

Αμέσως μετά, η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, υπό τη διεύθυνση του κ. Ευθύμιου Μαυρίδη, ξύπνησε θύμησες με τραγούδια μιας άλλης εποχής , αγαπημένα από όλους. “Ζάβαρα- κατρα-νέμια”, “Το πέλαγο είναι βαθύ”, “Τζαμάϊκα”, “Αθανασία”, “Μαργαρίτα  μαγιοπούλα”, “Τα λιανοτράγουδα” που ερμήνευσαν η Ιωάννα Ηλιάδου κι ο Γιώργος Χασαμπένης, “Χάρτινο το φεγγαράκι”, “Γιατί γιατί”, “Ριρή Ριρίκα”αξιοζήλευτη ερμηνεία από την Μαρία Βούλγαρη και το “Άσπρο περιστέρι” του Μάνου Χατζιδάκι. 

Τη χορωδία συνόδευσαν οι μουσικοί: Απόστολος Γκασδόγκας άλτο σαξόφωνο, Αναστάσης Λαζαρίδης μπάσο, Ρωμανός Παρής Νίκας κλαρινέτο, Φανή Παπαντωνίου κρουστά, Αλέξανδρος Σαλαβέρης Μπουρσανίδης κιθάρα και η Δέσποινα Τσιότσιου πιάνο.

Η βραδιά έκλεισε εντυπωσιακά από την Παραδοσιακή Παιδική χορωδία και ορχήστρα των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης  ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συντέλεσαν για την πραγματοποίηση της πολιτιστικής αυτής γιορτής που γλύκανε κι ομόρφυνε τις ψυχές μας.

Την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε ο κ. Ηλίας Παπάζογλου, αντιπρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.