Ταξιάρχης Κατσαμάγκας: Οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν μέιζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα

Κοινωνία Υγεία

“47.000.000 σ ’όλον τον κόσμο, 5.000.000 στην Ευρώπη , 150.000 στην Ελλάδα και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Σήμερα οι άνοιες , με συχνότερη τη νόσο Alzheimer , αποτελούν μέιζον ιατρικό , κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα”, αναφέρει ο γνωστός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Ντούμου “Δήμος Πρότυπο”, Ταξιάρχης Κατσαμάγκας, με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια που πραγματοποιήθηκαν στην Κατερίνη.

Από τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαμάγκας, είναι μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που προσβάλουν τον εγκέφαλο. Εμφανίζεται διαταραχή σε μία ή περισσότερες νοητικές λειτουργίες. Διαταραχή μνήμης , λόγου , γραφής , ανάγνωσης , προγραμματισμού , προσοχής και κριτικής ικανότητας. Διαταραχή στην προσωπικότητα και συμπεριφορά. Η πορεία της νόσου είναι συνεχώς εξελισσόμενη με προσδόκιμο επιβίωσης 5-10 χρόνια.

Από τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, υπογραμμίζει πως διεξάγεται συνεχής έρευνα  , ένας αγώνας δρόμου για την εξεύρεση νέας θεραπείας και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην  κατανόηση και ευαισθητοποίηση για την άνοια.

Βήματα όπως το κέντρο ημέρας άνοιας στην πόλη μας και όχι μόνο , είναι ουσιαστικά βήματα ευαισθητοποίησης σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά όλους μας. Γνωρίζοντας πόσο οδυνηρή είναι για τους πάσχοντες αλλά και για τους οικείους τους η άνοια , πόσο εξουθενωτική ψυχικά και σωματικά μπορεί να γίνει η φροντίδα τους , κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων κέντρων. Γίνεται ύψιστης σημασίας κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται προς την την κατεύθυνση της θεραπευτικής φροντίδας των ατόμων με άνοια , καθώς και της εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών αυτών των ατόμων, αναφέρει ο κ. Κατσαμάγκας.