Κατερίνη| Εγκαίνια του νέου Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια (φωτο)

Κοινωνία Υγεία

Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο νέο κτίριο το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης (7ης Μεραρχίας 14 Κατερίνη), πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία των αρχών του νομού, και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμούς απέστειλαν η τ. Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ, η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Άτζελα Γκερέκου, και ο πρ. Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Στην προσφώνηση του, ο Προέδρου της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Πιερίας κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του Κέντρου. Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν, επεσήμανε πως από τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να ενταχθεί το κέντρο στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. του ΕΣΠΑ, με την βοήθεια της τ. Υφυπουργού κ. Ζωής Ράπτη του κ. Παναγιώτη Τσίγγανου αλλά και όλων των τοπικών βουλευτών της Ν.Δ. του κ. Φώντα Μπαραλιάκου της κ. Άννας Μάνης του κ. Σάββα Χιονίδη, του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου οι οποίοι ως ιδρυτικά μέλη κινητοποιηθήκαν άμεσα για να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο στις 20 Απριλίου 2022 και τελικά μετά την υποβολή του φακέλου και την σχετική αξιολόγηση πήραν στις 10 Φεβρουαρίου 2023 την χορήγηση άδειας λειτουργίας του νέου κέντρου στην Κατερίνη.

Ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος

Όπως σημειώνει ο υπ. βουλευτής Φώντας Μπαραλιάκος σε ανάρτηση του, “το έργο είχε προαναγγείλει η Υφ.Υγείας κα Ζωή Ράπτη , κατά την επίσκεψή της στην Κατερίνη τον Φεβρουάριο του 2022 και πλέον από τον Απρίλιο λειτουργεί κανονικά. Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου, καθώς αποτέλεσα κρίκο της αλυσίδας για την υλοποίηση του έργου. Όλο αυτό το διάστημα ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια Υφυπουργό για την παρακολούθηση του ζητήματος, το οποίο εν τέλει έλαβε έγκριση σκοπιμότητας και η χρηματοδότησή του εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με εξασφαλισμένη την βιωσιμότητά του. Από την πρώτη στιγμή στάθηκα δίπλα στην πρωτοβουλία προώθησης της ίδρυσης του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια. Τόσο ως ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας όσο και με την ιδιότητα του Βουλευτή θα συμπαρίσταμαι και θα αποτελώ σταθερό αρωγό της δράσης του σπουδαίου αυτού Κέντρου”, επισημαίνει ο κ. Μπαραλιάκος.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται
Στο Κέντρο Ημέρας προσφέρονται οι παρακάτω υπηρεσίες, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά ανάλογα με τις ανάγκες:
Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας με εφαρμογή των παρακάτω:
• Λήψη ιατρικού και ψυχοκοινωνικού ιστορικού.
• Πλήρης νευρολογικός έλεγχος.
● Πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση.
● Φαρμακευτική θεραπεία.
• Γνωστικά και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα σε άτομα με νόσο Alzheimer και με ήπια νοητική διαταραχή σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
• Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με νοητικές ασκήσεις (γραπτές ασκήσεις, ασκήσεις μέσω κινητικών εντολών, μουσικών ερεθισμάτων, αριθμητικών πράξεων, οπτικοακουστικού υλικού κ. ά.)
● Φυσική άσκηση – Γυμναστική
Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων.