Ο Γιάννης Ντούμος στο 20ο Φεστιβάλ Βιβλίου για τον Ποντιακό Προσφυγικό Ελληνισμό – Γ. Ντούμος: «Οι εκδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού πνευματική μας παρακαταθήκη»

Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός

 

  Την αξιόλογη-από κάθε πλευρά-της πρωτοβουλίας του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με την οποία γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό σειρά εκδόσεων, με αναφορά τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, τα εγκλήματα της Γενοκτονίας, τη Μνημοσύνη, τις διαχρονικές πολιτιστικές  δημιουργίες των συμπολιτών μας της καθ’  ημάς Ανατολής, τίμησε με την παρουσία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος.

  Στη συγκινητική τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 στην Αστική Σχολή Κατερίνης, ο κ. Ντούμος ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για το θεματολόγιο της έκθεσης Ποντιακού βιβλίου, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μιχαήλ Χατζεϊπίδη και τον συντονιστή, Άρη Κασιμίδη καθώς και τα διοικητικά μέλη τη «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ».

 

Με σεβασμό στα πονήματα που αποτυπώνουν τις στιγμές χαράς και πόνου, τη ζωή και τις ανησυχίες των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου, καθώς και την αγωνία για να παραμείνει ζωντανό το ριζικό των ανθρώπων από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο κ. Ντούμος-και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού-πληροφορήθηκε σχετικά με το θεματολόγιο και την υφή των εκδόσεων.

 Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην έκθεση, αφού συνεχάρη τους δημιουργούς της, επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς και αδιάλειπτης υποστήριξης του Δήμου Κατερίνης σε ανάλογες δράσεις, την αναγκαιότητα ίδρυσης, στην πόλη, μουσείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό, την ανάδειξη της Ποντιακής γλώσσας, την ενίσχυση, όσων επιθυμούν να προβούν σε συγγραφή της ιστορίας και τον διαρκή αγώνα όλων μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

  «Τα πονήματα και οι εκδόσεις με αφήγημα τον Ποντιακό Ελληνισμό αποτελούν κορυφαία πνευματική παρακαταθήκη, αναγκαία για τη συνοχή της πατρίδας μας» κατέληξε ο κ. Ντούμος.

   Καθηλωτική ήταν επίσης η ομιλία του ερευνητή της λαογραφίας του Πόντου, Βασίλειου Πολατίδη, με θέμα «Πόντος, Αλήθειες και Λάθη» ενώ η μικτή χορωδία του συλλόγου «Παναγία Σουμελά» ταξίδεψε το κοινό στις αλησμόνητες πατρίδες, με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.