Ηλιακός θερμοσίφωνας: τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή επιλογή

Κοινωνία Περιβάλλον

Το πρόγραμμα επιδότησης «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κατάλληλοι για όλα τα σπίτια, γι αυτό υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη στην επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα. Ποιοι είναι αυτοί;

💧 Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ηλιακών θερμοσιφώνων: τα ενεργητικά και τα παθητικά συστήματα. Τα ενεργητικά συστήματα χρησιμοποιούν αντλίες για την κυκλοφορία του νερού, ενώ τα παθητικά συστήματα βασίζονται στη φυσική συναγωγή. Η επιλογή εξαρτάται από το κλίμα, τον προϋπολογισμό και τη χρήση ζεστού νερού. Τα ενεργά συστήματα είναι πιο αποδοτικά σε ψυχρότερα κλίματα και για μεγαλύτερα νοικοκυριά, ενώ τα παθητικά συστήματα είναι απλούστερα και μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για θερμότερα κλίματα και μικρότερα νοικοκυριά.

☀️ Η σωστή εγκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη απόδοση. Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που θα τοποθετηθεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν σκιάζεται και ότι είναι στραμμένος κατάλληλα ώστε για να δέχεται το μέγιστο δυνατό ηλιακό φως. Η επαρκής δομική στήριξη των ηλιακών συλλεκτών είναι απαραίτητη, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος τους και τα πιθανά φορτία ανέμου.

🔧 Η τακτική συντήρηση είναι σημαντική για τη διασφάλιση της απόδοσης και της μακροζωίας του ηλιακού θερμοσίφωνα σας.

• Ελέγχετε τακτικά για διαρροές ή τυχόν ζημιές στο σύστημα.

• Καθαρίστε τους ηλιακούς συλλέκτες για να απομακρύνετε τη σκόνη, τα συντρίμμια ή τυχόν εμπόδια που μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση του ηλιακού φωτός.

• Ελέγξτε και καθαρίστε τον εναλλάκτη θερμότητας, τις βαλβίδες και τις υδραυλικές συνδέσεις.

• Ελέγξτε τα επίπεδα του αντιψυκτικού ή του υγρού μεταφοράς θερμότητας (κατά περίπτωση) και αντικαταστήστε τα ανάλογα με τις ανάγκες.

• Προγραμματίστε επαγγελματική συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

ℹ Οι δύο βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι οι συλλέκτες επίπεδης πλάκας και οι συλλέκτες εκκενωμένου σωλήνα. Οι συλλέκτες επίπεδης πλάκας είναι πιο συνηθισμένοι και κατάλληλοι για μέτρια κλίματα, ενώ οι συλλέκτες εκκενωμένου σωλήνα αποδίδουν καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα και κατά τη διάρκεια συννεφιάς. Επιπλέον, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τον τύπο της δεξαμενής αποθήκευσης νερού (π.χ. παραδοσιακή δεξαμενή ή χωρίς δεξαμενή) που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες προσφέρουν μια βιώσιμη και οικονομική λύση για την κάλυψη των αναγκών σας σε ζεστό νερό. Γνωρίζοντας τις σημαντικότερες παραμέτρους μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

#tsitlakidis#texnikografeio#katerini#solarwaterheaters#tips