Κιτιξής Κωνσταντίνος : ” Τί θέλουμε στις 21 Μάϊου “

Απόψεις

Την Κυριακή 21 Μαΐου έχουμε εκλογές. Εκλογές που θα κρίνουν τη μελλοντική πορεία της χώρας μας και την προσωπική μας πορεία στο μέλλον.

Αλήθεια αναρωτηθήκαμε πως θέλουμε να είναι αυτή η πορεία ή θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που ζούμε την τελευταία δεκαετία;

Αν με ρωτήσετε θα σας απαντήσω πως σίγουρα δεν θέλω ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μου, αλλά ούτε τα παιδιά όλων μας, να συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Θέλω και θέλουμε όλοι μία νέα προοπτική, μια άλλη πορεία, μια πορεία ελπίδας και αλλαγής.

Θέλουμε την εμβάθυνση της δημοκρατίας ως μια διαδικασία που θα χτυπήσει μια ιστορική παθογένεια του νεοελληνικού κράτους, από την γέννησή του. Την πελατοκρατία. Με απλά λόγια, την αυθαιρεσία των κρατούντων, την αυθαίρετη ιδιοποίηση κάθε εξουσίας για την ικανοποίηση σκοπιμοτήτων, κατεστημένων, οικονομικών, κομματικών ή και προσωπικών.

Σήμερα η υγεία μας είναι εξαρτημένη από την ιδιωτική κερδοσκοπία, η παιδεία μας για τους λίγους και έχοντες, τα σπίτια μας εξαρτώνται από τις τράπεζες και τα funds, οι παραλίες μας από τα μεγάλα τουριστικά και συνήθως ξένα συμφέροντα και οι λογαριασμοί για την ενέργεια που χρειαζόμαστε παντού, στο σπίτι, τη δουλειά την επιχείρηση και την παραγωγή, θα ελέγχονται από τα ιδιωτικά ενεργειακά μεγαθήρια.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής  θέλουμε μια πολιτεία, που θα υπηρετεί πιστά το δημόσιο συμφέρον, που θα υπηρετεί τους πολίτες, το συμφέρον όλων και του καθενός μας. Μια πολιτεία όπου οι θεσμοί θα λειτουργούν δημοκρατικά. Μια πολιτεία ισονομίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και λογοδοσίας.

Μια πολιτεία όπου οι πολίτες θα βιώνουν περιβάλλον κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, με κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.

Μια πολιτεία όπου προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, με νόμους ίδιους για όλους, όχι με άλλους νόμους για τους ισχυρούς και άλλους για τους ανίσχυρους.

Μια πολιτεία που θα μεριμνά για τους νέους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους με άλλα λόγια όλες τις κοινωνικές ομάδες που σήμερα δεινοπαθούν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Μια πολιτεία που για παράδειγμα τα πανεπιστήμιά μας  θα γίνουν κοιτίδες καινοτομίας και μετεκπαίδευσης για τη μετάβαση στο μέλλον, δημιουργώντας εγχώριες τεχνολογίες, υπηρεσίες, λογισμικά, γεωτεχνικά έργα, πολεοδομικούς σχεδιασμούς,  κ.λπ., με μεγάλο όφελος για την μετάβαση τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια νέα βιώσιμη παραγωγική εποχή και την μετάβαση σε νέα πράσινα επαγγέλματα για τη νέα γενιά.

Το δίλημμα είναι πολιτικό, και είναι και καθοριστικό. Γι’ αυτό, πολλά θα εξαρτηθούν από την επιλογή που θα κάνουμε οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές.

Θέλουμε να πάμε μπροστά με τη νέα αλλαγή, καθορίζοντας το δικό μας μέλλον, δημοκρατικά, αυτόνομα, σε έναν κόσμο σύνθετο με μεγάλες προκλήσεις, ή θέλουμε να μείνουμε στα ίδια, στο τέλμα, στη στασιμότητα, στην ακρίβεια, στα επιδόματα, και την αβεβαιότητα ;

Είναι ώρα να θέσουμε εμείς τους κανόνες, ηθικούς, δίκαιους, βιώσιμους, για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον ανθρώπινο για μας και τα παιδιά μας.

Είναι στο χέρι μας να παλέψουμε για αυτούς τους στόχους.

Αυτά θέλουμε την Κυριακή 21 Μαΐου. Στις επερχόμενες εκλογές η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την μοναδική διέξοδο από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία γιατί διαθέτει τη η μοναδική αξιόπιστη πρόταση που υπάρχει. Εμείς έχουμε την αλήθεια των προτάσεών μας και του μεγαλειώδους έργου που έχει επιτελέσει το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει καθοριστικά σε μια προοδευτική κατεύθυνση γιατί έχει συγκεκριμένους στόχους για ουσιαστικές Προοδευτικές Αλλαγές. Γι’ αυτό και οι όποιες συνεργασίες απαιτηθούν θα πρέπει να γίνουν με βάση τις συγκλίσεις προγραμμάτων και όχι συγκλίσεις για την νομή και λαφυραγώγηση της εξουσίας.

Κωνσταντίνος  Κιτιξής

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

 του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής