Ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος στην Παναγία Σουμελά για την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων

Κοινωνία

Την Κυριακή 14 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, λειτούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, με την ευκαιρία μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο συλλειτούργησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος από την Κολομβία, ο οποίος αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην Κατερίνη.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, τελέστηκε το καθιερωμένο Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας και η κατάθεση στεφάνου στο πλησιόχωρο μνημείο.

Τον επετειακό λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης.

Παρά την κακοκαιρία η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά ήταν κατάμεστη από πιστούς. Μεταξύ αυτών και μέλη του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης, που ήλθαν οργανωμένα όπως και μεμονωμένοι Κατερινιώτες που ταξίδεψαν ιδιωτικά, τόσο για να προσκυνήσουν την ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, όσο και για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, που αποτελεί λίκνο του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι δικαιολογημένη άλλωστε, η συμμετοχή κατοίκων της Κατερίνης, μιας πόλης όπου υπερτερεί το Ποντιακό στοιχείο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος τόνισε τη σημασία της επετείου, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και την ενίσχυση της εθνικής αυτοσυνειδησίας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όλοι σήμερα είμαστε Πόντιοι, είτε έχουμε Ποντιακή καταγωγή είτε όχι».

Στην περίπτωση αυτή είναι επίκαιρος ο λόγος του μεγάλου Ποντίου Πολιτικού Λεωνίδα Ιασωνίδη: «Στην Ελλάδα υπήρχαν Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχε ο Πόντος. Όταν ήλθε η Παναγία Σουμελά ήλθε και ο Πόντος. Γιατί όπου ευρίσκεται η εικόνα της Παναγία, εκεί είναι και ο Πόντος».

Αιωνία η μνήμη των θυμάτων Γενοκτονίας των Ποντίων !