Πέτρος Κιάφας: Οι αγρότες ζητούν ένταξη στον ΕΛΓΑ των ζημιών καλλιεργειών τους από ακαρπία

Αγροτικά Πολιτική

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που φέτος απασχολεί έντονα τους αγρότες της Πιερίας είναι η ακαρπία δένδρων λόγω καιρικών συνθηκών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα ακαρπίας υπάρχει σήμερα με το ακτινίδιο, ένα προϊόν που μπορεί να αποφέρει όχι μόνο καλό εισόδημα σ’ εκείνους που το καλλιεργούν αλλά και ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την τοπική οικονομία και συμβάλλει στην Εθνική Οικονομία δεδομένου ότι το προϊόν αυτό, όπως βέβαια και άλλα πιερικά προϊόντα, είναι εξαγώγιμο.

Πρόβλημα ακαρπίας όμως υπάρχει και με άλλες καλλιέργειες προϊόντων της Πιερίας, και αυτό είναι ένα θέμα που επείγει να αναδειχθεί και ταυτόχρονα να απασχολήσει όλους μας, κυρίως είναι ανάγκη να απασχολήσει τους Βουλευτές και τους υποψήφιους Βουλευτές του Νομού.

Οι αγρότες που έχουν υποστεί τέτοιου είδους ζημίες, επισημαίνουν ότι επειδή το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά το αντιμετωπίζουν έντονα τα τρία τελευταία χρόνια, ζητούν από την Ελληνική Πολιτεία να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ οι ζημίες των καλλιεργειών τους λόγω ακαρπίας, ώστε να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι σήμερα, σε ορισμένες περιοχές, το πρόβλημα της ακαρπίας είναι και θέμα ανεπάρκειας νερού άρδευσης για πότισμα καλλιεργειών, είναι και θέμα ανεμοθύελλας ή και πρόβλημα που προκαλεί η φυτόφθορα (στον καπνό). Επομένως, λένε, το ζήτημα αυτό, στην ολότητά του, θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και να ληφθούν μέτρα από όλους τους αρμόδιους.

«Οι καιρικές συνθήκες είναι ένα σοβαρό θέμα, ωστόσο με τον Θεό και με τον καιρό», λένε κάποιοι αγρότες, «δεν μπορούμε να τα βάλουμε», τονίζουν όμως ότι «η άμεση ένταξη των ζημιών μας στα προγράμματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και, σε δεύτερο χρόνο, η μελέτη μιας τέτοιας κατάστασης και η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσεων για όλους τους εμπλεκόμενους (Αρχές και αγρότες) θα έδινε λύσεις εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν».

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη