Κ.Κουτρούπας, υπ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας: Η μεγάλη πρόκληση για τον Τουρισμό, είναι η συνεννόηση και συνέργεια όλων των αρμόδιων φορέων

Πολιτική Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί για την περιοχή μας έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης, εισοδήματος και απασχόλησης και για τον λόγο αυτό η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη είναι βασική μου προτεραιότητα.

Την Τρίτη το απόγευμα, λοιπόν, κατά την επίσκεψή μου στην Παραλία Κατερίνης είχα τη χαρά και την ευκαιρία να συναντήσω κατοίκους της Παραλίας, αλλά και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων διαμερισμάτων Πέλλας Ημαθίας Πιερίας και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις, αλλά και της προοπτικές του τουρισμού στην Πιερία μας. Για τον ίδιο λόγο, συναντήθηκα και με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας την Τετάρτη το μεσημέρι.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικά μετά την πανδημία. Το 2022 ήταν μια μεταβατική χρόνια, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με τα τοπικά προβλήματα της διάβρωσης των ακτών και της ρύπανσης της θάλασσας, δεν επέτρεψαν στους επιχειρηματίες του κλάδου να καταγράψουν ικανοποιητική κερδοφορία. Ακόμη, τα έργα στην ΠΑΘΕ που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, δυσκόλεψαν και θα συνεχίσουν να δυσκολεύουν, αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως ή αν δεν «παγώσουν», την πρόσβαση στον Νομό.

Επίσης, οι αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας στο νέο ΕΣΠΑ, αφήνει εκτός προγράμματος τη συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (οικογενειακού χαρακτήρα) καθώς στην Πιερία η τουριστική περίοδος διαρκεί 3-4 μήνες.

Είναι γεγονός ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών πρέπει πολλά να γίνουν στους τομείς της τουριστικής καμπάνιας. Αρχικά, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφιλίωση μεταξύ προστασίας και «αξιοποίησης» του brand name Όλυμπος.

Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να έχουμε 12μηνο τουρισμό.

Παράλληλα, η δημιουργία ενός λιμανιού στη Γρίτσα, θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της Πιερίας μας, για χαμηλού κόστους μεταφορές προϊόντων, για ανάδειξη νέων αγορών για τα προϊόντα μας και για την ακτοπλοϊκή μας σύνδεση με τη Χαλκιδική και τις Σποράδες.

Καταλήξαμε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η συνεννόηση και συνέργεια όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος οδικός, αναπτυξιακός τουριστικός χάρτης για την Πιερία, ως προϊόν ολιστικής προσέγγισης, με σεβασμό στο περιβάλλον που να συνδυάζει φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικούς χώρους και βιοποικιλότητα.