Παθητικό Σπίτι: γιατί να το αποκτήσετε

Κοινωνία Περιβάλλον

Το Παθητικό Σπίτι είναι ένα κτίριο που έχει σχεδιαστεί για να επιτυγχάνει πολύ υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση, ψύξη και αερισμό. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε η εσωτερική θερμοκρασία και η υγρασία του κτιρίου να διατηρούνται σε ένα άνετο επίπεδο χρησιμοποιώντας πολύ λίγη ενέργεια.

Η έννοια του παθητικού σπιτιού βασίζεται σε πέντε βασικές αρχές:

🔸Διαρκής μόνωση, με ελάχιστες θερμογέφυρες.

🔸 Αεροστεγανότητα στο κέλυφος του κτιρίου.

🔸 Παράθυρα υψηλής απόδοσης, ειδικά σχεδιασμένα για ενεργειακή απόδοση.

🔸 Ελεγχόμενος αερισμός, που παρέχει φρέσκο αέρα, ενώ ανακτά τη θερμότητα από τον απαγόμενο αέρα.

🔸 Παθητική ηλιακή θέρμανση και ψύξη από τον προσανατολισμό του κτιρίου, την τοποθέτηση των παραθύρων και τις συσκευές σκίασης.

Το Παθητικό Σπίτι προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

♻️ Ενεργειακή απόδοση: Τα παθητικά κτίρια χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερη ενέργεια για θέρμανση, ψύξη και εξαερισμό από τα συμβατικά κτίρια, με αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

🛋 Άνεση: Τα παθητικά κτίρια παρέχουν υψηλό επίπεδο εσωτερικής άνεσης, με σταθερές θερμοκρασίες και καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα.

🛠 Ανθεκτικότητα: Η χρήση μόνωσης υψηλής ποιότητας, αεροστεγούς κατασκευής και ελεγχόμενου αερισμού στα παθητικά κτίρια μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ζημιών από την υγρασία και άλλων ζητημάτων σχετικών με την ανθεκτικότητα του κτιρίου.

🩺 Υγεία: Το σύστημα εξαερισμού στα παθητικά κτίρια συμβάλλει στην παροχή καλής ποιότητας εσωτερικού αέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας.

💵 Αξία: Τα παθητικά κτίρια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και η ενεργειακή τους απόδοση και η ανθεκτικότητά τους μπορεί να προσθέσει περισσότερη αξία στο ακίνητο.