Αθανάσιος Γκούνας, υπ.βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Οφείλουμε να στηρίζουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους

Πολιτική Πολιτισμός

ΓΚΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Υποψήφιος βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ) : «Οφείλουμε να στηρίζουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους. Οι ρίζες και οι παραδόσεις μας, κράτησαν και κρατούν ζωντανό το λαό μας στο πέρασμα των αιώνων…»

Ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ. Αθανάσιος Γκούνας (Σάκης)συμμετείχε στις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων τις ημέρες του Πάσχα, έζησε τον εορταστικό παλμό και τη χαρά μαζί με  τους κατοίκους και τους επισκέπτες, στη «Γιορτή αγάπης και τις αυγομαχίες» στον Άνω Άγιο Ιωάννη, στο «Κάψιμο της ρόκας», έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία, στη Λαγόραχη και τον Μοσχοπόταμο. Αντάλλαξε ευχές αλλά και απόψεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων.

«Εύχομαι ακόμη μια φορά, χρόνια πολλά σε όλους, η Ανάσταση του Κυρίου να μας πλημμυρίζει ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο. Συμμετείχα με ιδιαίτερη χαρά, μαζί με τους συμπατριώτες μου, στις όμορφες εκδηλώσεις  με τα έθιμα και τις παραδόσεις, του λαού μας τις μέρες του Πάσχα. Έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στους προηγούμενους αιώνες, κράτησαν και κρατούν άσβεστη την πολιτισμική μας κληρονομιά αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη συνέχεια της πορείας του έθνους μας. Συγχαίρω τους πολιτιστικούς συλλόγους, για το πολύπλευρο έργο που παράγουν προάγοντας τον πολιτισμό μας και δεσμεύομαι να παρέχω κάθε στήριξη.

Θυμίζω ότι μέσα στην πανδημία (στις 25 Απριλίου 2021) οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, και απηύθηναν έκκληση-κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους, ζητώντας από την πολιτεία  την οικονομική στήριξή τους για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί. Αν σήμερα συνεχίζουν τις δράσεις  τους αυτό οφείλεται στο φιλότιμο, στις προσπάθειες των μελών των Συλλόγων, στους κατοίκους που αγκαλιάζουν τις προσπάθειες αυτές ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους αλλά και στους χορηγούς. Εγώ με τη σειρά μου, στηρίζω τα πάγια αιτήματα των συλλόγων, όπως:

  • την  ένταξη του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος
  • τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων
  • τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Εθελοντισμού στους πολιτιστικούς συλλόγους.

Μέχρι να πετύχουμε να υιοθετήσει η πολιτεία τα δίκαια αιτήματά τους,  θέλω να καλέσω όλες τις υγιείς επιχειρήσεις του νομού, να είναι πρόθυμες να στηρίζουν όλες τις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές δράσεις με χορηγίες, με τα μέσα που διαθέτουν. Ο θεσμός της χορηγίας ξεκίνησε από την Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. αφορούσε την οικονομική υποστήριξη των τεχνών, του θεάτρου, των ποιητικών αγώνων,  ήταν υποχρεωτική με νόμο για τους 120 πιο εύπορους πολίτες και θεωρούνταν ως «άθλος ευεργεσίας και εθνικής προσφοράς για χάρη του κοινωνικού συνόλου». Ας το κάνουμε κι εμείς για όλους αυτούς που δίνουν έμπρακτα την ψυχή τους, για τον πολιτισμό, τον «καθρέπτη» της πατρίδας μας…».