Κ.Κουτρούπας: Συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο

Επαγγελματίες Πολιτική

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνάντηση μου με την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του κράτους δικαίου. Συζητήσαμε για τους λόγους που οδηγούν στην καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και άκουσα τις προτάσεις τους.

Μιλήσαμε για την απαξίωση του κλάδου των δικηγόρων, καθώς και τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του, μιας και η “δικηγορική ύλη” και οι αμοιβές τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, η μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των ιδιαίτερα χαμηλών αμοιβών νομικής βοήθειας επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη δυσχερή τους θέση και αναγκάζουν τους δικηγόρους, ιδιαίτερα τους νεότερους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Ειδικότερα, για τη διαδικασία της νομικής βοήθειας, το κράτος έχει αυξήσει το εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο ο πολίτης μπορεί να ζητήσει νομική βοήθεια, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι δικαιούχοι. Εκτός από περισσότερους δικαιούχους, όμως, συσσωρεύονται και περισσότερες οικονομικές εκκρεμότητες προς τους δικηγόρους, καθώς οι τελευταίοι πληρώνονται και μάλιστα με πολύ χαμηλά ποσά με καθυστέρηση 3 ετών. Είναι ανεπίτρεπτο, όμως, το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των δικηγόρων. Είναι προφανές, ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια υπαγωγής πολιτών στη νομική βοήθεια, να αναπροσαρμοστούν οι αμοιβές των δικηγόρων και να υπάρχει άμεση εκκαθάριση των αμοιβών, ώστε να πληρώνονται εγκαίρως οι δικηγόροι.

Γενικότερα, οι δικηγόροι νιώθουν αδικημένοι από την Πολιτεία, καθώς η τελευταία παραμένει σταθερά αδρανής στα αιτήματά τους και δεν έχει προβεί σε καμία έμπρακτη στήριξη, όπως έπραξε για άλλους επαγγελματίες. Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση ή μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες ή επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας). Αντίθετα, προέβη και σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%.

Αναφορικά με τα τοπικά θέματα, αναφερθήκαμε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολογικό Γραφείο Κατερίνης, με την αναμονή να ξεπερνά τα 2,5 χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσληψη προσωπικού. Δικηγόροι της Πιερίας έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση για έλεγχο των υποθέσεων, ουδέποτε όμως κλήθηκαν να συνδράμουν. Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υποβάλλει σε ταλαιπωρία πολίτες και δικηγόρους. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει λόγο για επενδύσεις και ανάπτυξη όταν ο εν δυνάμει επενδυτής είναι αναγκασμένος να περιμένει 2,5 χρόνια για να του κατοχυρωθούν τα εμπράγματα δικαιώματα.

Τέλος, ενημερώθηκα εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης, το οποίο δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ και χρήστες αμαξιδίων σε όλους τους χώρους του. Εν έτει 2023, είναι τουλάχιστον θλιβερή αυτή η εικόνα και το ΤΑΧΔΙΚ πρέπει να επιληφθεί άμεσα και να τοποθετηθούν ράμπες ΑΜΕΑ, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Στη συζήτησή μας κυριάρχησαν τα κτηριακά προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης, του οποίου σημεία έχουν καταστεί επικίνδυνα, εξαιτίας πτώσης διακοσμητικών μαρμάρων από το έτος 2017 και μετά. Το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο Σύλλογος τους έχει ενημερώσει πολλάκις, μέσω επιστολών. Αρμόδιο για την επισκευή και την έγκριση κονδυλίου είναι το ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη, η επισκευή του κτηρίου και όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να επιληφθούν και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδίως, σήμερα, που είναι ακόμα νωπές οι μνήμες απ το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν άμεσα και να προβούν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επισκευή του, πριν να είναι αργά.

Σας ευχαριστώ ολόθερμα για αυτό τον παραγωγικό διάλογο. Δεσμεύομαι ότι θα έχω συνεχή επαφή με τον Σύλλογό σας, στη δύναμη του οποίου ανήκει άλλωστε και η σύζυγός μου. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των εύλογων αιτημάτων σας.