Επιστολή Π.Κιάφα προς την Πρόεδρο του Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου για το σοβαρό θέμα της αξιοποίησης ΒΙΟ.ΠΑ. Λιτοχώρου

Κοινωνία Περιβάλλον

Αξιοποίηση του ΒΙΟ.ΠΑ Λιτοχώρου

Αξιότιμη κ. πρόεδρε

του Δημοτικού συμβουλίου

δήμου Δίου- Ολύμπου

Σήμερα καλούμαστε στο Δ.Σ να λάβουμε μία σημαντική απόφαση που αφορά την αξιοποίηση του Βιοτεχνικού Πάρκου Λιτοχώρου και την κατ’αρχήν σύσταση Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Λιτοχώρου. Για μία ακόμα φορά, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, εδώ και 3 χρόνια, για ένα τόσο σημαντικό θέμα οι σύμβουλοι δεν έλαβαν εισήγηση. Για μία ακόμη φορά απαξιώνετε το Δ.Σ και τους δημοτικούς συμβούλους, όποιους τουλάχιστον σέβονται τον θεσμικό τους ρόλο και ενημερώνονται πριν τα Δ.Σ. Στο  τελευταίο Δ.Σ  υπήρξαν διορθώσεις, προσθήκες και διευκρινίσεις στο περιεχόμενο των 158 σελίδων της μελέτης σκοπιμότητας του Βιο.Πα. Λιτόχωρου. Δεν έπρεπε να μας αποσταλεί τουλάχιστον ένα σχετικό υπόμνημα ;

Επιπλέον, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αποδεικνύεται ότι δεν έτυχε της δέουσας αντιμετώπισης από τον δήμο. Επομένως, επιβάλλεται να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από τον δήμο να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και φορείς για το βιοτεχνικό πάρκο, γιατί με τη λήψη μια τέτοιας απόφασης υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων δύο γενεών τουλάχιστον. Να τεθεί το θέμα σε ουσιαστική διαβούλευση τους επόμενους μήνες αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απόδειξη της μη ενημέρωσης του κόσμου αποτελούν οι αντιδράσεις που τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώνονται από ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Επιπροσθέτως, να μη γίνει απευθείας ανάθεση αλλά να υπάρξει ανοιχτός  διαγωνισμός για να δοθεί η ευκαιρία σε όποιες εταιρείες δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει καμία σκιά που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την απόφαση του Δ.Σ. και ενδεχομένως θα επιφέρει μεγαλύτερο όφελος προς τον δήμο μας. Θα μπορούσαμε, επιπλέον, να φιλοξενήσουμε σε ειδική ή ειδικές συνεδριάσεις επιστήμονες με γνώση του θέματος και να διασταυρώσουμε τις γνώμες και τις προτάσεις τους.

Είναι φανερό ότι η ενημέρωση όλων δεν είναι επαρκής και επιπλέον, καλούμαστε να λάβουμε απόφαση στο τέλος της τρέχουσας θητείας με έναν τρόπο που μοιάζει βιαστικός. Ζητάμε να μη ληφθεί καμιά απόφαση και να ενημερωθούμε πληρέστερα, πολίτες και σύμβουλοι, για το πάρκο, τις προοπτικές αλλά και τις δεσμεύσεις που γεννά η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με τον ως άνω προτεινόμενο τρόπο.

Αυτό το ζητάμε, καθώς από τη μια, είμαστε υπέρ της ανάπτυξης αλλά με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο, από την άλλη, όμως, είμαστε φύλακες ενός τόπου που βρίσκεται στη σκιά του Ολύμπου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το ζήτημα πρέπει να το χειριστεί η επόμενη διοίκηση που θα έχει τον χρόνο να το εξετάσει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Η αναβολή λίγων μηνών δεν πρόκειται να αποτελέσει πλήγμα στην ανάπτυξη της περιοχής ενώ η λήψη μιας βιαστικής και λανθασμένης απόφασης θα είναι ολέθρια για τον τόπο.

Εν κατακλείδι, λόγω απουσίας εισήγησης, λόγω βιασύνης αλλά και λόγω Μ. Δευτέρας θα απουσιάσουμε από το ΔΣ αφού καταθέσαμε γραπτώς τη θέση μας.

Με εκτίμηση

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Πρόεδρος του Δ.Σ. χθες δεν μπήκε καν στον κόπο να αναγνώσει την επιστολή προς το Σώμα θεωρώντας ίσως ότι δεν είναι απαραίτητο.