Επιστολή του Επιμελητηρίου Πιερίας στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: “Ταχεία, άρτια και προ της θερινής τουριστικής περιόδου, ολοκλήρωση των εργασιών της Π.Α.Θ.Ε. και της πολύπαθης Σήραγγας Κατερίνης”

Επαγγελματίες Κοινωνία

Κύριοι,

Το Επιμελητήριο Πιερίας, ως εκπρόσωπος της, άνω των 12.000 μελών, τοπικής Επιχειρηματικής Κοινότητας και υπακούοντας στο επιβαλλόμενο θεσμικό και ηθικό του καθήκον, κρίνει σκόπιμο να απευθυνθεί στους υπευθύνους της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» επισημαίνοντας τα κάτωθι σοβαρότατα ζητήματα:

  1. Η Πιερία, και ο αστικός ιστός της πρωτεύουσάς της Κατερίνης, διασχίζεται, σε όλη της την έκταση από Νότο προς Βορράν, από τμήμα της βασικής οδικής αρτηρίας της χώρας (Π.Α.Θ.Ε.), της οποίας είσθε, ως παραχωρησιούχοι, διαχειριστές και υπεύθυνοι για τη δέουσα συντήρηση και ασφαλή λειτουργία της.
  2. H καλή και άρτια κατάσταση του εν λόγω τμήματος της Π.Α.Θ.Ε., κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και έγκαιρη διακίνηση αγαθών και προσώπων και ως εκ τούτου, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία τόσο της τοπικής όσο και της συνολικής οικονομίας της χώρας, αφού αποτελεί καίριο σημείο διέλευσης του μεγαλύτερου χερσαίως διακινούμενου όγκου εμπορευμάτων, για την εξυπηρέτηση του εγχώριου και του διεθνούς εμπορίου.
  3. Η τεράστια σημασία του για τις ασφαλείς οδικές συγκοινωνίες της χώρας, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική μετά το σοκ του δυστυχήματος των Τεμπών και εν’ όψει της θερινής περιόδου, οπότε το συγκοινωνιακό φορτίο, λόγω του οδικού τουρισμού εγχώριου και διεθνούς πολλαπλασιάζεται.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται, ότι ανεξαρτήτως της σύμβασης της «Αιγαίον Α.Ε» με το Δημόσιο και τους όρους που αυτή διαλαμβάνει, η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των μετακινουμένων ΠΟΛΙΤΩΝ και η εύρυθμη λειτουργία του διαμετακομιστικού εμπορίου είναι ζητήματα ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ και δεν επιδέχονται ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ, κάθε είδους.

Επομένως, φυσικά προκύπτει η απαίτησή μας, πρώτα ως Ελλήνων Φορολογουμένων Πολιτών και έπειτα ως Επιχειρηματιών, για την ταχεία, άρτια και προ της θερινής τουριστικής περιόδου, ολοκλήρωση των εργασιών συντηρήσεως επί του οδοστρώματος της Π.Α.Θ.Ε. και εντός της πολύπαθης Σήραγγας Κατερίνης.

Μετά από την τραγική εμπειρία των Τεμπών, που βιώνουμε ως Ελληνική Κοινωνία, είναι απαραίτητο, τα μέτρα πρόληψης και ελαχιστοποίησης κάθε κινδύνου σε βάρος της ανθρώπινης Ζωής και ευημερίας να αποτελούν τη βασική μέριμνα όλων μας, πολύ δε περισσότερο αυτών, στους οποίους έχει ανατεθεί, εκ του νόμου ή εκ των πραγμάτων, η ασφάλεια των συμπολιτών μας κατά τις μετακινήσεις τους.

Κατανοούμε, ότι οι εργασίες συντήρησης είναι απαραίτητες, όμως το ίδιο απαραίτητο είναι να υλοποιούνται συντονισμένα, χωρίς περιττές καθυστερήσεις και σε εύθετο χρόνο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ατυχημάτων, ταλαιπωριών, ζημιών σε βάρος των συνανθρώπων μας και της οικονομίας.

Ο διαρκής, χρονικά εκτεταμένος και σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, περιορισμός του εύρους της Π.Α.Θ.Ε. και η πολύμηνη φραγή της Σήραγγας της Κατερίνης, κάθε άλλο παρά συντελούν στην ομαλή διεξαγωγή του οδικού συγκοινωνιακού και μεταφορικού έργου, παρόλα τα αυξημένα τέλη διέλευσης των διαδοχικώς εγκατεστημένων στην Πιερία Διοδίων (για Ι.Χ. αυτοκίνητα: 3,20 στη Λεπτοκαρυά και 2,20 στο Αιγίνιο, ενώ για Φορτηγά αυτοκίνητα: 11,20 στη Λεπτοκαρυά και 7,70 στο Αιγίνιο).

Ελπίζοντας, ότι γινόμαστε σοφότεροι από τα παθήματά μας, έχουμε την πεποίθηση ότι η εύλογη και δίκαιη απαίτηση των Μελών του Επιμελητηρίου Πιερίας και ολόκληρου του Πιερικού λαού, θα ικανοποιηθεί εγκαίρως από την εταιρεία σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

και τα Μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας