Εθνική οδός, Πιερία| Εργασίες στην γέφυρα Αιγινίου από αύριο, για ένα χρόνο – “Δεν υπάρχει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία” – Επιστολές στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου από την ΕΞΕΠ και τον Βουλευτή Φ.Μπαραλιάκο – Μέσω της Π.Ε.Ο. η κυκλοφορία

Κοινωνία

Προβλήματα, δηλαδή περισσότερα προβλήματα, θα δημιουργηθούν στην κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό από την Κατερίνη μέχρι τα διόδια Αιγινίου, στην ΠΑΘΕ, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αλλά και αυτών που πρόκειται να ξεκινήσουν από αύριο, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα οι εργασίες στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη πλήρους ανακατασκευής της γέφυρας στην περιοχή του Αιγινίου Πιερίας. “Σε συνέχεια των προηγούμενων επιστολών στις οποίες ζητάμε ενημέρωση, κινείται και η νέα επιστολή μας για τους σχεδιασμούς της εταιρίας”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, στο Pieriasocial.gr, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενώ επιστολή έστειλε και ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ κ. Φώντας Μπαραλιάκος ζητώντας ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Η ανακοίνωση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου – Ένα χρόνο οι εργασίες στη γέφυρα Αιγινίου

Εργασίες πλήρους ανακατασκευής του κλάδου προς Θεσσαλονίκη της γέφυρας στη Χ.Θ. 464+360 στην περιοχή του Αιγινίου Πιερίας εκκινούν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 προς υλοποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα ανάθεσης, επίβλεψης και χρηματοδότησης των συγκεκριμένων εργασιών. Οι τεχνικές εργασίες περιλαμβάνουν την ολική καθαίρεση της υφιστάμενης γέφυρας (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) και κατασκευή νέας γέφυρας δύο ανοιγμάτων (θεμέλια, βάθρα και πλάκα καταστρώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα) σύμφωνα με τα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα. Το συνολικό μήκος της νέας γέφυρας θα είναι 23 μέτρα και το πλάτος 15 μέτρα. Για την ασφάλεια των οδηγών και την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των εργασιών έχουν εγκριθεί και προγραμματιστεί οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: αποκλεισμός του βόρειου κλάδου (προς Θεσσαλονίκη) και αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας στο νότιο κλάδο (προς Αθήνα), η οποία θα έχει δύο (2) λωρίδες προς Θεσσαλονίκη και μια (1) λωρίδα προς Αθήνα. Για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών θα αποκλειστεί και η τοπική οδός μήκους 110 μέτρων που διέρχεται κάτω από τη γέφυρα που συνδέει τον ανατολικό με το δυτικό παράπλευρο δίκτυο, η οποία και θα ανακατασκευαστεί πριν την απόδοση της γέφυρας στην κυκλοφορία. Για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας θα χρησιμοποιούνται υπάρχουσες εναλλακτικές διαδρομές. Η αναβαθμισμένη γέφυρα αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία σε ένα έτος. Οι εργασίες αναβάθμισης, παρόλη την πρόσκαιρη όχληση που επιφέρουν στις τοπικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και δημιουργούν επίσης ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης για το μέλλον. Για την διευκόλυνση των οδηγών, παρέχεται συνεχής ενημέρωση μέσω των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου για τα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία με ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Επιπρόσθετα οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται και πριν την έναρξη του ταξιδιού τους για όλες τις ισχύουσες εργασίες και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μέσω της ιστοσελίδας https://travel.aegeanmotorway.gr, προκειμένου να έχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην περιοχή, ενδεχομένως να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στις μετακινήσεις σε περιόδους αιχμής (εορτές και τριήμερα), κατά τις οποίες αναμένεται αυξημένη κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο.Κατά τις περιόδους αυτές συνιστάται στους οδηγούς να προγραμματίζουν το ταξίδι τους συνυπολογίζοντας τα ανωτέρω, προκειμένου  η όχλησή τους να είναι η μικρότερη δυνατή.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, λόγω εκτέλεσης εργασιών. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, τις ώρες 07.00 έως 18.30, ή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Νέας Αγαθούπολης (459 χιλιόμετρο), έως τον ημιανισόπεδο κόμβο Αιγινίου (465 χιλιόμετρο) στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη. Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κατερίνης  – Θεσσαλονίκης, από τον ανισόπεδο κόμβο Αγαθούπολης (Μεθώνης) έως τον ημιανισόπεδο κόμβο Αιγινίου. Μετά τη λήξη των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διάρκειας 1 έτους (έως 13 Μαρτίου 2024) ή νωρίτερα σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών, οι οποίες θα ισχύουν όλο το 24ωρο. Ειδικότερα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου (προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη), από το 462 έως το 464 χιλιόμετρο, θα εφαρμοστεί αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και κατά περίπτωση αποκλεισμός λωρίδων κυκλοφορίας. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιλτακίδης

Η ανακοίνωση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τις εργασίες που ξεκινούν αύριο και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ακολουθούν επίσης αύριο και για ένα ολόκληρο χρόνο, προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως για το γεγονός πως δεν υπήρξε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. “Για πολλοστή φορά στέλνουμε επιστολή στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για να ενημερωθούμε για τα νέα πλάνα της, για τα έργα που ξεκινά ένα μήνα πριν το Πάσχα και μια ανάσα πριν την έναρξη τη καλοκαιρινής σεζόν με ότι αυτό συνεπάγεται”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλής Τσιτλακίδης. Το καλοκαίρι με το κυκλοφοριακό κομφούζιο με την αναμονή των τουριστών – επισκεπτών είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, φυσικά αρνητικά της εικόνα του νομού, και με παρέμβαση του τότε υπουργού Μεταφορών οι εργασίες είχαν ανασταλεί. Και τότε η ΕΞΕΠ είχε στείλει επιστολή, όπως έστειλε και μετά για να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό των εργασιών χωρίς ουσιαστικά να λάβει σαφείς απαντήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα, έτσι και τώρα νέα επιστολή στέλνεται, για περεταίρω διευκρινίσεις.

Ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος

Mε επιστολή του προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επίσης ο Βουλευτής Πιερίας κ.Φώντας Μπαραλιάκος αιτείται διευκρινήσεων επί του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος  ολοκλήρωσης των έργων στο τμήμα του Εθνικού Οδικού Άξονα που διέρχεται του Νομού Πιερίας.  Ειδικότερα, ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρει πως τα υπό εξέλιξη έργα, κυρίως στις άνω διαβάσεις πλησίον του  Α/Κ Μακρυγιάλου (γέφυρες Αλυκών Κίτρους και Μακρυγιάλου) έχουν προκαλέσει  κατ’ επανάληψιν δυσχέρειες στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Επιπροσθέτως, οι  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που εφαρμόζονται για την συντήρηση των τούνελ στο ύψος της Κατερίνης, συνεχίζονται. Παράλληλα, με Δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία πως εκκινούν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 εργασίες πλήρους ανακατασκευής του κλάδου προς Θεσσαλονίκη, της γέφυρας στη Χ.Θ. 464+360 στην περιοχή του Αιγινίου Πιερίας. Επομένως,  θα υπάρξει πρόσθετη κυκλοφοριακή παρέμβαση σε ένα ακόμη τμήμα του αυτοκινητοδρόμου εντός των ορίων του Νομού Πιερίας. Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό πως θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού.Ο Βουλευτής Πιερίας υπενθυμίζει πως με παλαιότερη επιστολή του είχε γνωστοποιήσει στην εταιρεία πως κατά την περσινή καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο ταλαιπωρήθηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα τουρίστες που όδευαν στα καταλύματά τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και επισκέπτες όμορων νομών (Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Κιλκίς, κ.α) που είχαν επιλέξει να μετακινηθούν στην  Πιερία, ακόμη και αυθημερόν, προκειμένου να αποδράσουν στην θάλασσα και τον Όλυμπο. Το πρόβλημα τότε διευθετήθηκε με την διακοπή των εργασιών ως τα τέλη του Σεπτέμβρη κατ’ εντολή του τότε αρμοδίου Υπουργού Μεταφορών κ.Καραμανλή.  «Διανύουμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης και οι επιβαλλόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συνεχίζουν να υφίστανται προκαλώντας οχλήσεις, δικαιολογημένο εκνευρισμό, καθυστερήσεις και χρονοτριβές στους διερχόμενους οδηγούς από τον οδικό άξονα της ΠΑΘΕ που διέρχεται της Πιερίας. Ήδη κατά το Σαββατοκύριακο με την προσθήκη της αργίας της Καθαράς Δευτέρας επαναλήφθηκαν φαινόμενα της καλοκαιρινής περιόδου. Είναι προφανές πως μεγεθύνεται, πέρα από την ταλαιπωρία, και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Βουλευτής Πιερίας. Ολοκληρώνοντας το επιστολικό του κείμενο ο κ.Μπαραλιάκος παρακαλεί θερμά να οριστεί από την εταιρεία το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των έργων στις γέφυρες Αλυκών και Μακρυγιάλου σε πρώτη φάση, ώστε να μην παρακωλύεται η απρόσκοπτη μετάβαση και αποχώρηση των επισκεπτών προς προορισμούς της Πιερίας αλλά και η εν γένει ομαλή διέλευση κάθε διερχόμενου οχήματος στο τμήμα του Εθνικού Οδικού Άξονα που διέρχεται του Νομού καθώς επίκεινται οι διακοπές του Πάσχα ενώ πλησιάζει και η έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και θα παρατηρηθεί πολύ υψηλότερη κυκλοφορία από την συνήθη.