Στην Κρήτη οι ζωντανοί φροντίζουν για την αθανασία των νεκρών – Ένα συγκινητικό σκηνικό, αφιερωμένο στη μνήμη της Ευγενίας Μανιουδάκη (Βίντεο)

Κοινωνία

Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τους κεκοιμημένους, η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι’ αυτούς.

Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους.  Το Ψυχοσάββατο 18/02, στα Κοιμητήρια του Σβορώνου, η ορθόδοξη παράδοση συνάντησε την λαϊκή παράδοση της Κρήτης, για την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρει:

«…Αυτά τα μοιρολόγια έχουνε κάτι διαφορετικό. Δεν κλαψουρίζουνε ούτε θρηνολογάνε με μακρόσυρτες κραυγές. Μεταφέρουν σε αυτοσχέδιους στίχους υπέροχα σχηματισμένους, την περίπτωση του χαμού, τον πόνο της μάνας ή της γυναίκας ή της αδελφής, που απομένει και θέλει να τον μεταδώσει υποβλητικά με την πιο απέριττη και ευρηματική μελωδία».

Ένα παρόμοιο συγκινητικό σκηνικό, αφιερωμένο στη μνήμη της Ευγενίας Μανιουδάκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον περασμένο Μάιο εκτυλίχθηκε μπροστά από το μνήμα της. Αμέσως μετά το καθιερωμένο τρισάγιο, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Κρητών «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», συνοδευόμενα από το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Σταυρουλάκη, διέκοψαν το βουβό θρήνο των οικείων της (Κώστα και Μαρίας Μανιουδάκη) και με σύμμαχο το χορό και το τραγούδι τους, μετέτρεψαν την ημέρα σε μία «γιορτή του πένθους». Έτσι όπως μόνο στην Κρήτη,  οι ζωντανοί φροντίζουν για την Αθανασία των νεκρών.