Προβολή της Δευτέρας από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

Ψυχαγωγία

H Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης συνεχίζει τις προβολές της στον Κινηματογράφο Ευκαρπίδη την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 20.00 μ.μ. με την ταινία “Η συνωμοσία του Καίρου”.

Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ (Αίγυπτος)
Παίζουν: Μοχαμάντ Μπακρί, Φάρες Φάρες, Τοφί Μπαρχόμ

Σύνοψη:

Ο νεαρός Άνταμ, ταπεινός γιος ψαρά, ενθουσιάζεται όταν ο ιμάμης της μικρής κοινότητας του, τον ενημερώνει πως έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Καίρου Αλ-Αλχάρ, το επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξη του στο Κάιρο, ο θρησκευτικός ηγέτης του Πανεπιστημίου και μεγάλος ιμάμης, καταρρέει και
πεθαίνει μπροστά στους μαθητές του. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μάχης με σκοπό την διαδοχή του. Σύντομα το αθώο χωριατόπαιδο γίνεται πιόνι στην αδίστακτη διαμάχη επικράτησης που ξεσπάει μεταξύ της πολιτικής και θρησκευτικής ελίτ της Αιγύπτου. Και αυτό γιατί το τζαμί-πανεπιστήμιο αποτελεί τον ισλαμικό άξονα νομοθετικής παρέμβασης και πολιτικής επιρροής στα ζητήματα του αιγυπτιακού κράτους.

Για την κυβέρνηση η εκλογή του νέου μεγάλου ιμάμη είναι
καθοριστικής σημασίας, καθώς η θέση είναι ισόβια και επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα σε βάθος χρόνου. Ο Ταρίκ Σαλέχ αποτυπώνει στην οθόνη τους στενούς δεσμούς μεταξύ της αιγυπτιακής εκκλησίας και του
κοσμικού κράτους, σε μια ταινία που αναβλύζει μυστήριο
και συνωμοσίες και εξελίσσεται σ’ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ.
Η ταινία γυρίστηκε σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης, αφού ο σκηνοθέτης είναι persona non grata στην χώρα καταγωγής του, την Αίγυπτο. Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών 2022 και επίσημη υποβολή της Σουηδίας για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ.

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=k_5qZ5bJef4