Γ. Συνέλευση ΟΡΦΕΟ| Αφιερωμένο στον Δημήτρη Παντερμαλή το 52ο Φεστιβάλ – Έδρα του Φεστιβάλ το Μέγαρο Μουσικής μόλις ολοκληρωθεί (φωτογραφίες)

Πολιτισμός

Με την παρουσίαση των διοικητικού, οικονομικού και καλλιτεχνικού απολογισμού, αλλά και την γνωστοποίηση των προγραμματικών δράσεων και του προϋπολογισμού  εν όψει του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, που έτυχαν της ομόφωνης έγκρισης του σώματος, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.)

  Τη διαδικασία συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Γεώργιος Σαμαλής, με τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρη Παπαχρήστο να ξεκινά την τοποθέτησή του με αναφορά στο δράμα που βιώνουν οι πολίτες από την τραγωδία του σεισμού στην Τουρκία και Συρία, εκφράζοντας την συμπάθεια όλων στις δύσκολές τους ώρες.

  Σκιαγραφώντας και αναπτύσσοντας στη συνέχεια ο κ. Παπαχρήστος το διοικητικό και  καλλιτεχνικό απολογισμό αλλά και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσεων της τρέχουσας χρονιάς, επισήμανε: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου, ισάξιο των αντίστοιχων Αθηνών-Επιδαύρου και Θεσσαλονίκης, οφείλει να γίνει πιο απαιτητικό προς την πολιτεία, επιζητώντας την αναγνώρισή του και την οικονομική στήριξη. Πλέον η εξωστρέφεια του είναι δεδομένη μέσα από συνεργασίες με άλλες χώρες. Πρόσφατα είχαμε σειρά επαφών θεσμικά πρόσωπα της διπλωματίας και ήδη προχωράμε με το σχεδιασμό των συνεργιών με την τιμώμενη φετινή χώρα, την Ινδία.

  Τούτη τη χρονιά το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο καθηγητή αρχαιολογίας, Δημήτριο Παντερμαλή, θα έχει περιορισμένες αλλά υψηλού επιπέδου παραστάσεις σε σύγκριση με τις σαράντα της απελθούσας χρονιάς.  Ήδη ξεκινάμε την προετοιμασία και προσπαθούμε με τους φορείς να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες λειτουργικές επεμβάσεις στους χώρους των εκδηλώσεων.»

  Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, χορηγούς, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες, ενώ με την βοήθεια των εικόνων προέβη στην διαδραστική απεικόνιση με αναφορά τα δρώμενα του τελευταίου Φεστιβάλ, με επισήμανση στη συμβολή του καλλιτεχνικού διευθυντή σκηνοθέτη και ηθοποιού, Γεωργίου Χανδόλια.

Ο απολογισμός ανά τομείς

  Στις απολογιστικές τοποθετήσεις, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ανέλυσαν και παρουσίασαν το περίγραμμα του έργου τους.

  Η Λένα Γεωργούλη, του τομέα υποδομών και οργάνωσης εκδηλώσεων: «Η προετοιμασία, συντήρηση, καθαριότητα των χώρων απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι απαραίτητος ο μεγάλος αριθμός συνεργατών. Ξεκινήσαμε τη φετινή προετοιμασία με έμφαση στην αποκατάσταση φθορών και στους απαραίτητους χώρους υγιεινής.»

  Ο Ραφαήλ Μετενίδης, που συντονίζει τις χορηγίες, τα λειτουργικά  προγράμματα και τις διεθνείς σχέσεις: «Οι χορηγοί μας αποτελούν τα πνευμόνια του Φεστιβάλ. Χάρη στον κόπο τους και τον ιδρώτα τους διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του θεσμού. Οι πολιτιστικές μας συνεργασίες κυρίως με ξένες χώρες συμβάλλουν και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προς όφελος της κοινωνίας της αγοράς. Όπως η πρόσφατη με την Ινδία. Συνεχίζουμε δυναμικότερα.»

  Ακολούθησε η γνωστοποίηση του οικονομικού απολογισμού, τον οποίο παρουσίασαν ο οικονομικός υπεύθυνος, Πλάτων Τασχουνίδης και ο συνεργάτης-λογιστής, Αθανάσιος Τσίρκος. Με ανάλυση των οικονομικών στοιχείων προέκυψε ότι η περυσινή χρονιά τουλάχιστον άφησε θετικό πρόσημο.

  Από διοικητικής πλευράς, η απολογιστική διαδικασία έκλεισε με την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2023, από τον αντιπρόεδρο, Οδυσσέα Μανωλόπουλο: «Μετά από τα τόσα όμορφα που μας ανακοίνωσε ο πρόεδρος θα περάσουμε τώρα στους αριθμούς του φετινού προϋπολογισμού. Θέλω να είμαι φειδωλός γιατί όπως επισημάνθηκε στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου προγραμματίζονται λιγότερες παραστάσεις και όχι σαράντα όπως πέρυσι. Επειδή η χρονιά είναι προεκλογική περιμένουμε σημαντικότερη ενίσχυση από τις αυτοδιοικήσεις.  Αυτές βέβαια θεωρούνται έμμεσες ενισχύσεις μέσω επιχορηγούμενων εργασιών.»

  Ολοκληρώνοντας έκανε γνωστά τα επιμέρους οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, με αναφορά στην εξόφληση ενός πολυετούς δανείου.

Οι συνδιοργανωτές του φεστιβάλ

  Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου: «Πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι να στηρίξουμε τον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός ενώνει κοινωνίες και λαούς. Από πλευράς μας θα είμαστε αρωγοί, αλλά και με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα θα πετύχουμε το καλύτερο. Αναμένοντας το νέο πρόγραμμα, ένα είναι το δεδομένο. Ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώνει όλους τους φορείς.»

  Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος: «Αναμφίβολα είναι ο σημαντικότερος θεσμός της Πιερίας. Με τα εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής του Δήμου Κατερίνης, θα το έχετε ως έδρα, ώστε να δραστηριοποιήστε ολόκληρο το έτος. Χάρηκα ιδιαίτερα τη συνεργασία σας με την Ινδία, μια συνεργασία που την προγραμματίσαμε από κοινού πριν από χρόνια. Σας στηρίζω και είμαι δίπλα σας.»

  Ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Αναστάσιος Μανώλας: «Ο πολιτισμός προάγει τα ήθη. Το Φεστιβάλ Ολύμπου προάγει πολιτισμό. Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να συμβάλλει στο έργο σας. Καλή συνέχεια στην έκτη δεκαετία του»

  Ο Νικόλαος Λαμπονίκος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο, Ευάγγελο Γερολιόλιο: «Εδώ και δεκαετίες το Φεστιβάλ Ολύμπου πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα. Είμαστε δίπλα σας όπου και όπως μπορούμε. Σε έναν Δήμο όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός πλούτος του Νομού μας.»

  Ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας: «Ο θεσμός του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο. Συμβάλλει στην επισκεψιμότητα. Τελικά αυτό που ονομάζουμε Επίδαυρο της Βόρειας Ελλάδας είναι ένα τεράστιο περιουσιακό μας στοιχείο. Επιθυμούμε να το αναδείξουμε στη μέγιστη διάστασή του. Αγκαλιάζει την τοπική κοινωνία και οικονομία.»

  Ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών επί του απολογισμού και προϋπολογισμού και όχι μόνο. Των Χαράλαμπου Ζαπουνίδη, Ματίνας Σαμαλή, Κικής Καραγιαννίδου, Γιάννη Πένκη και Σταμάτη Χατζηχριστοδούλου. Ακόμα το σώμα ενέκρινε την εγγραφή ως τακτικών εταίρων-μελών τις υποβληθείσες νέες αιτήσεις.

  Σημαντική ήταν και η παρουσία των εθελοντών, ενός καθοριστικού τομέα που συντονίζει το μέλος της διοίκησης του Οργανισμού, Μελίνα Παπαδοπούλου.

  Η βραδιά έκλεισε με την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας, την οποία ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Γκόλιας, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, κ. Γεωργίου.

  Τυχερός της χρονιάς, το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και πρώην πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης  Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ο οποίος έλαβε ως δώρο, δια χειρός του αντιπροέδρου Οδυσσέα Μανωλόπουλου, το επετειακό ψηφιδωτό «50 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου»

  Τη γενική συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Βουλευτών Πιερίας, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Κατερίνης, Γεώργιος Νταντάμης, ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π Δήμου Κατερίνης, Ιωάννης Νταντάμης, η πρώην Βουλευτής Πιερίας, Μαρία Μίχου, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Μπέης, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Ευθύμιος Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων, Κωνσταντίνος Κορομπίλης, η συντονίστρια εκδηλώσεων των «Ολύμπια εν Δίω», Μυράντα Παππά, η πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών Μαρία Γκριμούλα, ο πρόεδρος  των Εικαστικών, Παναγιώτης Φτάρας, η πρόεδρος Οργάνωσης Γυναικών Ολυμπιάδες, Φωτεινή Φλογέρα, η αντιπρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κατερίνης, Μάτα Κούρτη, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι συλλόγων του Νομού.

  Στην τεχνική υποστήριξη των εικόνων, ο γραφίστας-φωτογράφος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Δημήτριος Γατσιός-Πεσερίδης και στη γραμματειακή, η Ροδή Ναβροζίδου.

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση. Όλοι απήλαυσαν  τα πλούσια εδέσματα του ζαχαροπλαστείου «Τάκης», αλλά και τα συνοδευτικά κρασιά προσφοράς των Κτημάτων Κούρτη, Ξηρομερίτη, Αδάμου.

  Τέλος η διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ευχαριστεί δημόσια τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου και τα διοικητικά μέλη για την φιλοξενία στην αίθουσα εκδηλώσεων.