Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ Πιερίας, ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας: “Θα είμαι δίπλα τους, με όποιον τρόπο μπορώ”

Αγροτικά Πολιτική

Εχθές το μεσημέρι, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Πιερίας, προκειμένου να ενημερωθώ, εκ νέου, για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της περιοχής.

Δυστυχώς, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που έλαβαν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται, από τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, ως καταστροφική.

Όλες οι βασικές καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (ακτινίδια, πρώιμα σταφύλια, σταφύλια Crimson, κεράσια, κάστανα, καπνός κ.α) επλήγησαν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους, πάγια, έξοδα. Και δυστυχώς για την πλειοψηφία των αγροτών , ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το κύριο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις ανεξόφλητες οφειλές από τους εμπόρους από την περσινή χρήση, αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει σημαντικό μέρος της αγροτιάς.

Ειδικότερα στις 2 βασικές καλλιέργειες του Συνεταιρισμού, τα φετινά λειτουργικά έξοδα έχουν γιγαντωθεί.

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής και καλλιέργειας του ακτινιδίου ανά στρέμμα στην περιοχή ανέρχεται στα 1090 ευρώ, με βάση εκτίμηση γεωπόνου: 300 ευρώ οι καλλιεργητικές φροντίδες(κλάδεμα, δέσιμο, αραιώματα, θερινά κλαδέματα κ.α.), 350 ευρώ τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας (ΕΛΓΑ, πιστοποιήσεις, καύσιμα, έξοδα άρδευσης, έξοδα συγκομιδής κ.α.), 440 ευρώ οι αγρονομικές φροντίδες της καλλιέργειας (λιπάνσεις, φυτοπροστασία κ.α.).

Η μέση τιμή φέτος κυμάνθηκε από 30-35 λεπτά, με μέση απόδοση του στρέμματος στα 2500-3.000 κιλά.

Όσον αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια Crimson το κόστος παραγωγής και καλλιέργειας ανέρχεται στα 874 ευρώ:

109 ευρώ λίπανση,

245 ευρώ έξοδα συγκομιδής, κλάδεμα, δέσιμο, ξεφύλλισμα και κατέβασμα τσαμπιών,

233 ευρώ λοιπά έξοδα (πιστοποίηση, ΕΛΓΑ καύσιμο, άρδευση) και

287 ευρώ φυτοπροστασία και διαφυλλικές εφαρμογές

Η μέση τιμή φέτος κυμάνθηκε στα 55 λεπτά, με μέση απόδοση του στρέμματος στα 1500 κιλά.

Άρα και στις 2 αυτές βασικές καλλιέργειες δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής και καλλιέργειας.

Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και η εξόφληση των αποζημιώσεων που καθυστερούν.

Άμεση αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Προβλήματα έχουν ανακύψει και από τον νέο ΚΑΠ, που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.

Επίσης, πολύ σημαντικό θέμα για τη διασφάλιση, κατά το δυνατόν, της φερεγγυότητας των συναλλαγών, είναι η κατάθεση από την πλευρά των εμπόρων, εγγυητικής.

Τέλος, σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι με τις εισφορές του ΕΦΚΑ, όπου αν στο τέλος του μήνα δεν πληρωθούν, 5 επόμενες μέρες μεταφέρονται οι οφειλές στο ΚΕΑΟ με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική ενημερότητα. Έχουν ζητήσει από τον κ. Χατζηδάκη η εκκαθάριση των εισφορών να γίνεται στο 12μηνο και όχι μηνιαίως.

Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις των ανθρώπων που δίνουν, καθημερινά, τον δύσκολο αγώνα επιβίωσης, σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Δεσμεύτηκα ότι θα είμαι δίπλα τους, με όποιον τρόπο μπορώ και θα προβάλω, θα αναδεικνύω και θα μεταφέρω, με συγκροτημένο τρόπο, τα δίκαια αιτήματά τους, στο κέντρο λήψης αποφάσεων, στους αρμόδιους φορείς, στα αρμόδια Υπουργεία.

Ευχαριστώ θερμά τον Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Μιχάλη Νίτσια, που με συνόδεψε στη χθεσινή μου επίσκεψη.