Πλήθος κόσμου παρά τον παγετό στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου «Δύπνοος έκφραση» στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός

Στην εμβληματική Λέσχη Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, και τις εκδόσεις «ΜΑΤΙ» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του Βιβλίου ποίησης ΔΥΠΝΟΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου με έργα κολάζ της Ειρήνης Μητούδη. Αν και το θερμόμετρο έδειχνε κοντά στο μηδέν και το κρύο ήταν τσουχτερό, πλήθος φιλότεχνων, βιβλιόφιλων και επώνυμων της συμπρωτεύουσας παρευρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 5/2/2023 στην όμορφη εκδήλωση, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός σε κάθε του έκφραση συγκινεί, είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα των Ελλήνων!


Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Λέσχης κ. Νέλη Ζήκα, μια σημαντική προσωπικότητα του πολιτισμού, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Λέσχης που ιδρύθηκε το 1901 και στήριζε, χρηματοδοτώντας, τον Μακεδονικό αγώνα. Παρουσίασε στο κοινό την εικαστικό κ. Μητούδη και τον συγγραφέα -ποιητή Θεοχάρη Μπικηρόπουλο, τονίζοντας τη σημασία του πολιτισμού και τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, από τους δύο Συλλόγους που συμμετέχει ενεργά.
Η εμπνεύστρια του project ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ κ. Χρύσα Μπαρζόκα, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο δημιουργών, “στην εικαστική συνομιλία, όπου ο ζωντανός εικαστικός -ποιητικός διάλογος, φέρνει κοντά δυο αυτόνομες εκφραστικές γλώσσες και αποκαλύπτει τις προσθέσεις τους να επανατοποθετήσουν στο χώρο και το χρόνο την ευαισθησία, την αισθητική, την ομορφιά και τα ευγενή αισθήματα”.
Η φιλόλογος και Υπεύθυνη διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας ΑΝΑΚΕΜ κ Νίκη Παπαδοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ιστορία του κολάζ και εξήρε το έργο της εικαστικού κ. Μητούδη, υπογραμμίζοντας ότι “η τέχνη ενώνει και ανοίγει ορίζοντες και εδώ κρύβεται η ομορφιά της. Χρώματα και λέξεις δημιουργούν διαφορετικές εικόνες, συνειρμούς και αντίκτυπο στον κάθε θεατή και ακροατή και μας προσκαλούν στην ανακάλυψη της ευαισθησίας, της αισθητικής, της ομορφιάς και των συναισθημάτων μας” ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως “κρατώντας το βιβλίο για να δω τα κολάζ της Ειρήνης με παρέσυρε η ανάγνωση των ποιημάτων του κ. Μπικηρόπουλου, όπως πιστεύω και το αντίστροφο, δηλ. κάποιος αναγνώστης του κ. Μπικηρόπουλου κρατώντας το βιβλίο σίγουρα θα εντυπωσιάστηκε με την καλλιτεχνική συνύπαρξη και θα θαύμασε και την δουλειά της Ειρήνης”. Η κ. Παπαδοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στα έργα της κ. Μητούδη: “τα κολάζ της ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν. Έντονα επηρεασμένη από τον σύγχρονο και αστικό τρόπο ζωής, οδηγεί τον θεατή στον σουρεαλιστικό χάρτινο κόσμο της, προσκαλώντας μας να κοιτάξουμε πέρα από την εικόνα όπως τη γνωρίζουμε και να ερμηνεύσουμε τα μηνύματα που μεταφέρει».

Η εικαστικός και διακοσμήτρια κ Ειρήνη Μητούδη, μίλησε διεξοδικά για την έκδοση του βιβλίου ΔΥΠΝΟΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ: “ήταν μια συνεργασία έκπληξη με τον συγγραφέα και ποιητή Θεοχάρη Μπικηρόπουλο, συνεργασία η οποία είναι μια συνύπαρξη τεχνών, μια συλλεκτική έγχρωμη έκδοση πολυτελείας που περιλαμβάνει 55 ποιήματα και 16 κολάζ. Είναι εντυπωσιακό πως δυο τέχνες διαφορετικές έχουν τελικά έναν κοινό παρανομαστή: ο κ. Μπικηρόπουλος εκφράζει με τα ποιήματά του, με τις λέξεις, ό,τι ακριβώς διαπραγματεύομαι εγώ μέσα από τα κολάζ μου. Λέξεις, σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες αλληγορικές αλλά ταυτόχρονα οξύμωρες ξεπηδούν μέσα από την εμπνευσμένη ποίησή του, αλλά και από τις εικόνες των κολάζ μου ,συνθέτοντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Κατάθεση συναισθημάτων μέσα από λέξεις και εικόνες, που αναδύονται από τις νίκες, τις ήττες, το φως, τα συναισθήματα, τους έρωτες, τις σκιές, τους φόβους, τις απώλειες, το ανεκπλήρωτο, το απωθημένο, το μυστήριο, τα αναπάντητα ερωτήματα, τη δικαιοσύνη, την αγάπη, το ωραίο, την αισθητική. Δεν είναι τυχαίες οι διθυραμβικές κριτικές του βιβλίου μας!”


Τέλος ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις «εικόνες και τη γραφή,  τέχνες παράλληλες, με την ιστορία του ανθρώπου»: μέσα στο βιβλίο θα δείτε ξεφυλλίζοντας τις σελίδες, ποιήματα μαζί τα εμπνευσμένα κολάζ της κ. Μητούδη, τη συνύπαρξη δυο διαφορετικών μορφών έκφρασης, αυτό που ο αρχαίος μας ποιητής, Σιμωνίδης ο Κείος, (556-468 π.Χ.), είπε ότι: η ζωγραφική είναι ποίηση που σωπαίνει και η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλάει», ενώ τόνισε ότι «στις μέρες μας είναι σε εξέλιξη μια άνιση μάχη μεταξύ των λέξεων και των φωτογραφιών. Μεγάλος αντίπαλος η εικόνα. Η συνύπαρξη στην έκδοση αυτή της ποίησης με τα κολάζ κατά κάποιο τρόπο, γεφυρώνει αυτό το χάσμα διεκδικώντας λιγότερες απώλειες των λέξεων από τις εικόνες, κάνοντας και το βιβλίο φυσικά πιο ελκυστικό και κυρίως με εικαστικό ενδιαφέρον!»
«Ο πολιτισμός» υπογράμμισε ο κ. Μπικηρόπουλος, «δεν κληρονομείται μόνο, αλλά και παράγεται. Στον πολιτισμό υπάρχει το πριν, το τώρα και το μετά. Άρα υπάρχει συνέχεια. Αναρωτιέμαι όμως πόσο εφικτό είναι αυτό, και δε μπορώ, να μην αναφερθώ σε κάτι που προσωπικά με προβληματίζει και με στενοχωρεί: στη χώρα του πολιτισμού, με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2022, διαβάζει μόνο το 8% των Ελλήνων… Aρκεί να επικαλούμαστε μόνο, τον πολιτισμό των προγόνων μας; Το μέλλον του Ελληνισμού είναι ευθύνη των νέων, λένε. Οι νέοι όμως είναι δική μας ευθύνη. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Δε μπορούμε να απαιτούμε να διαβάζουν οι νέοι μας αν οι γονείς και δάσκαλοι δεν ωθούν το παιδί προς την ανάγνωση. Πρέπει να βρούμε κίνητρα για τη φιλαναγνωσία. Αναρωτιέμαι επίσης, πως μπορούμε να περιφρονούμε τη γλώσσα μας, την Ελληνική γλώσσα, «όπου άλλο πράγμα είναι η αγάπη κι άλλο ο έρωτας, άλλο η επιθυμία άλλο η λαχτάρα, άλλο η πίκρα άλλο το μαράζι, άλλο τα σπλάχνα κι άλλο τα σωθικά», όπως είπε ο Ελύτης; Θα μου πείτε ότι η ποίηση είναι μια τέχνη που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή στην ολότητά της, από όλους. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε ένα ποίημα. Να το διαβάσουμε χρειάζεται. Κάθε τέχνη είναι μια πόρτα ανοιχτή κι ο καθένας μπορεί να μπει και να βγει, να περάσει στον κόσμο του ονείρου, της αισθητικής, του ωραίου, όποτε θέλει. Αν περάσεις την πύλη της ποίησης δε θα βγεις. Αν μπεις στον κήπο της Εδέμ των κολάζ της Μητούδη, θα γοητευτείς».


Την εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιήματος, ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Σταύρος Παρχαρίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες, κέρδισε 4 βραβεία Α΄ αντρικού ρόλου στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, με την ταινία όπου πρωταγωνιστή «ΑΒΥΣΣΟΣ ΜΕΣΑ», προαναγγέλοντας επίσης την μεταφορά στο θέατρο του προτελευταίου βιβλίου του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου «Είδωλα στον καθρέπτη».
Καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το μουσικό σχήμα DIVARCO “ζέστανε” την ατμόσφαιρα με εξαιρετική Γαλλική Swing μουσική με κιθάρα και βιολιά. Ήταν μια εκδήλωση η οποία θα μείνει χαραγμένη για πολύ καιρό στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να παρευρεθούν. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές κ. Κ. Γκιουλέκας, Δ.Κούβελας,  η πολιτεύτρια κ. Κατερίνα Ζιούτα, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Μαρία Καραγιάννη,  πρόεδροι συλλόγων και φορέων της Θεσσαλονίκης.