Ανακοίνωση Τ.Ε Πιερίας του ΚΚΕ, για τους εργαζόμενους στις δομές της ΔΗΚΕΔΗΚ

Κοινωνία Πολιτική

Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δομές της ΔΗΚΕΔΗΚ και αφορά στη μη καταβολή σημαντικού μέρους της μισθοδοσίας τους, κλιμάκια της Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ περιόδευσαν στις δομές αυτές. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους κατά την περίοδο που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για το 2022, ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κατερίνης» και μέλος της
Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ, Νίκος Τσουπέης, έθεσε προς συζήτηση το εν λόγω ζήτημα, απαιτώντας την άμεση λύση του.

Οι δομές που σήμερα ανήκουν στη ΔΗΚΕΔΗΚ και λειτουργούν με προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι απαραίτητες για τις λαϊκές οικογένειες. Οι βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ πολλές φορές είναι η μοναδική διέξοδο παιδαγωγικής δραστηριότητας για εκατοντάδες βρέφη και παιδιά στην Κατερίνη. Το ίδιο σημαντική είναι η προσφορά των δομών εκείνων που εξυπηρετούν ανθρώπους
τρίτης ηλικίας, όπως και του Κέντρου Κοινότητας.

Εδώ και χρόνια όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωσή τους. Αυτό οφείλεται και στον χαρακτήρα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς είναι με ημερομηνία λήξης και αβέβαιη, τελικά, χρηματοδότηση.
Αυτού του είδους οι πολιτικές, εξαιτίας των οποίων διαμορφώνεται αυτή κατάσταση είναι ενταγμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ για αποσπασματικές “παροχές” και μέτρα. Είναι πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ να φύγει το κράτος από την υποχρέωση χρηματοδότησης τέτοιων δομών. Πάνω σε αυτό το έδαφος έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση διαρκούς ομηρίας των εργαζομένων μέσω αυτών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που καλύπτουν τις λεγόμενες πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το ΚΚΕ απαιτεί όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να πληρωθούν άμεσα. Απαιτεί ταυτόχρονα να μονιμοποιηθούν, γιατί έχουν κρίσιμη και καθοριστική συμβολή, στη λειτουργία όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου Κατερίνης, όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας.

Τέτοιου είδους δομές πρέπει να αυξηθούν – να διευρυνθούν, να λειτουργούν ως δημόσιες δομές για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του λαού με κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων .

Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σταθερή βάση, χωρίς να μένουν απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους, χωρίς το φόβο και την αβεβαιότητα της λήξης του προγράμματος. Ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο, αυτές οι δομές να είναι ελάχιστες και να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα δαπανώντας μεγάλα ποσά για παροχές που το κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΚΚΕ έχει θέσεις και Πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, έχει πρόταση σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα όλοι βιώνουμε. Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική από όπου κι αν προέρχεται. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, με ισχυρό ΚΚΕ
παντού! Για όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη.