Φ.Μπαραλιάκος για τον Προϋπολογισμό του 2023: «Μία νέα εποχή ανατέλλει για την Πατρίδα μας»

Πολιτική

Επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023 τοποθετήθηκε με ομιλία του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

«Ο τέταρτος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πρώτος εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια που καταρτίζεται εκτός μνημονίου ή ενισχυμένης εποπτείας» τόνισε στην έναρξη του λόγου του ο κ. Μπαραλιάκος.  Στόχοι του Προϋπολογισμού συνιστούν η  διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και η συνέχιση της ανοδικής αναπτυξιακής πορείας της χώρας, που είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συνέπειας και ικανοτήτων.

Στα περισσότερα σημεία της ομιλίας του ο Βουλευτής Πιερίας εστίασε στα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μόνιμη και στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα φυσικά πρόσωπα κατά 35%. Υπογράμμισε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,6% τη φετινή χρονιά, αλλά και τη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο στο τέλος του 2022 θα έχει μειωθεί κατά 25,6 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2021.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει αυξημένες δαπάνες ώστε να στηριχθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες απέναντι στον αυξημένο πληθωρισμό και τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης. Για τους αγρότες παρέχεται επιδότηση της τάξεως του 80% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχές αγροτικής χρήσης. Ακόμη, επιδοτούνται 250.000 αγρότες για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και 50.000 κτηνοτρόφοι για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, μειώνεται ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, και επιστρέφεται ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Δίνεται επιπλέον, εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 250 ευρώ, τις προσεχείς εβδομάδες, σε 2,3 εκατ. Συμπατριωτών, αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και λαμβάνονται μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Τέλος, διευθετούνται πάγια μισθολογικά αιτήματα στο Δημόσιο Τομέα και οι κύριες συντάξεις το 2023, αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια κατά 7,75%.

Αναφερόμενος, εξάλλου ο κ. Μπαραλιάκος, στην πατριωτική ευθύνη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία της Ελλάδας από οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, επεσήμανε τις αυξημένες δαπάνες για αγορές οπλικών συστημάτων ύψους 5,8 δισ. ευρώ την διετία 2022-2023.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Πιερίας δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης διαμόρφωσαν μία νέα εποχή, η οποία ανατέλλει για την Πατρίδα μας και αυτό ακριβώς αποτυπώνει και ο προϋπολογισμός του 2023. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ξέρουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος τους πολέμησε με την πολιτική του και θα αποδώσουν και πάλι, όταν έρθει η στιγμή, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα του Θεού, τω Θεώ».