Μπ.Σκούφα: «Είναι πια καιρός να τελειώνει η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία έχει κουράσει και φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό»

Οικονομία Πολιτική

Ομιλία της Βουλέυτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο νομοσχέδιο ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων

«Ακολουθείτε μια επικοινωνιακή πολιτική με φανφάρες του τύπου fuel pass, βλέπει ο πολίτης 60 ευρώ επιδότηση τα οποία δεν φτάνουν για να γεμίζει το ντεπόζιτό του. Την ίδια ακριβώς επικοινωνιακή ωραιοποιητική πολιτική του κοινωνικού χαντακώματος ακολουθείτε και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορούσε τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την  ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η ισχνότατη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

Η κα Σκούφα ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στην Πιερία στην οποία εκλέγεται βουλεύτρια, ένα νομό όπως επεσήμανε που έχει υποφέρει κατά τα οκτώ χρόνια των μνημονίων, τα δύο χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Έναν νομό που στηρίζεται στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. 

Έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, όπως είπε, και παρακολουθώντας τις συζητήσεις στη Βουλή, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια Κυβέρνηση, η οποία παραλαμβάνει μια χώρα εκτός μνημονίων, ένα ρυθμισμένο χρέος,  και κυβερνά έχοντας για πρώτη φορά ενδεχομένως στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνω από 30, πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δηλαδή, να ακολουθεί ισχνότατη -τουλάχιστον – κοινωνική πολιτική.

«Πώς είναι δυνατόν επί μνημονίων το κοινωνικό μέρισμα με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 να ανέρχεται στα 629 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 στα 750 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 στα 780 εκατομμύρια ευρώ και τον Μάιο του 2019 να δίνονται 980 εκατομμύρια ευρώ για την δέκατη τρίτη σύνταξη, ενώ με όλες τις προϋποθέσεις και με ακόμη περισσότερες που δεν ανέφερα, επί Νέας Δημοκρατίας το 2019 175 εκατομμύρια το κοινωνικό μέρισμα, το 2020 54 εκατομμύρια και το 2021 330 εκατομμύρια ευρώ. Που είναι τα λεφτά; Πού είναι τα λεφτά του κοινωνικού μερίσματος που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ;», υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Διατάξεις νομοσχεδίου που αντιβαίνουν στην κοινή λογική

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι διατάξεις του αντιβαίνουν ξεκάθαρα στην κοινή λογική, αφού  ένα έκτακτο επίδομα των διακοσίων πενήντα ευρώ, σε καμία των περιπτώσεων δεν συγκρίνεται με τη μόνιμη και σταθερή δέκατη τρίτη σύνταξη, την οποία θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πού και πώς συγκρίνονται τα έως πεντακόσια ευρώ της μόνιμης 13ης σύνταξης για όλους που θέσπισε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και εσείς ψηφίσατε και μετά την καταργήσατε, πού και πώς συγκρίνεται με το έκτακτο επίδομα των διακοσίων πενήντα ευρώ, από το οποίο εξαιρείτε τουλάχιστον τετρακόσιες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους; Είναι δυνατόν ο άνεργος ή η άνεργη άνω των είκοσι τεσσάρων μηνών, να μην πάρει ούτε αυτά τα ψίχουλα των διακοσίων πενήντα ευρώ; Με ποια λογική τον ή την αποκλείετε;»

Η κα Σκούφα χαρακτήρισε ντροπή να θεωρείται η  αύξηση των δόσεων των οφειλών στον ΕΦΚΑ από δώδεκα σε είκοσι τέσσερις ως ένα εξαιρετικό μέτρο κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έφερε τη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, ενώ σήμερα σε καλύτερες σαφώς συνθήκες  η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτό το μέτρο με διαγραφή βασικού μέρους της οφειλής.

«Δεν έχετε πει καμία κουβέντα, για ποιο λόγο δεν φέρνετε αυτό το μέτρο, τη στιγμή που όλη η αγορά, οι εμπορικοί σύλλογοι, τα Επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ βοούν ότι η μικρομεσαία οικονομία το έχει απολύτως ανάγκη», σημείωσε η Βουλεύτρια Πιερίας.

Αύξηση των ορίων ηλικιών συνταξιοδότησης εν μια νυκτί!

Ιδιαίτερη κριτική άσκησε η κα Σκούφα στην αύξηση των ορίων ηλικιών συνταξιοδότησης για την οποία στην αιτιολογική έκθεση δεν υπάρχει πουθενά κάποια σοβαρή αιτία για ποιο λόγο αυξάνονται  τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, συμπολίτες μας που έχουν ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για πρόωρη αλλά και μειωμένη σύνταξη.

«Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εν μια νυκτί; Χωρίς να σας το έχει ζητήσει κανείς κι ενώ είχατε πει ότι δεν πρόκειται να αλλάξετε τα όρια ηλικιών συνταξιοδότησης;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017

Τέλος η κα Σκούφα υπενθύμισε για μια ακόμη φορά ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν από 1η  Ιανουαρίου του 2023 έχουν θεσπιστεί στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017.

«Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Και στα κανάλια, και στο δημόσιο λόγο, κι όταν αρθρογραφείτε, και πολύ περισσότερο μέσα στη Βουλή, τουλάχιστον αναγνωρίστε ότι υπάρχει μία συνέχεια κράτους σε αυτή τη διάταξη. Αν δεν θέλετε να αναγνωρίσετε αυτό που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία, ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν από 1η  Ιανουαρίου του 2023 είναι μέσα στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, τουλάχιστον αναγνωρίστε ότι υπακούοντας την αρχή της συνέχειας του κράτους, θα σεβαστείτε και θα υλοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: ο ελληνικός λαός, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, έχουν ειλικρινά κουραστεί πάρα πολύ από τις επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες σας, οι οποίες ολοένα και περισσότερο μας βυθίζουν δυστυχώς στη φτωχοποίηση».

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία – τοποθέτηση.