Αύριο στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση του ΙΤΕ και της Μαρίας Σπυράκη για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις

Κοινωνία Πολιτική

Με τη συμμετοχή 200 μαθητών από 17 Γυμνάσια  και Λύκεια της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις». Την εκδήλωση  που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και η  ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο  Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο» από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Οι μαθητές και  οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες εντοπισμού των ψεύτικων ειδήσεων και τους τρόπους αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, με βάση των κώδικα οδηγιών για την ψηφιακή εκπαίδευση που παρουσίασε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα. Η αναβάθμιση της ψηφιακής εκπαίδευσης καθώς και ο εντοπισμός των ψευδών ειδήσεων αποτελεί προτεραιότητα της αρμόδιας Επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία κατά την ανακοίνωση των σχετικών οδηγιών θύμισε πως «8 στους 10 Ευρωπαίους εκτιμούν ότι η ύπαρξη των ψευδών ειδήσεων είναι πρόβλημα για τη χώρα τους και για τη Δημοκρατία γενικότερα».

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ(SaferInternet4Kids.gr)  Κατερίνα Ψαρουδάκη και η υπεύθυνη προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ (SaferInternet4Kids.gr ) Μαριεύα Καρκανάκη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρουμπίδης.

 Σε δηλώσεις της για το θέμα η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, τόνισε  ότι «αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις με τρία ευρωπαϊκά φίλτρα. Πρώτον, πρέπει να γίνεται έλεγχος της πηγής, μήπως τελικά η είδηση είναι ψεύτικη; Δεύτερον, είναι αναγκαίος ο έλεγχος της ιστορίας, ποια ΜΜΕ την προβάλουν; και τρίτον απαιτείται ο έλεγχος του συγγραφέα, μήπως είναι bot; Ποιος υπογράφει την ιστορία;»

Στην εκδήλωση θα δοθεί βήμα στους μαθητές, οι οποίοι θα καταθέσουν  τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων, μέσα από videos, σκέτς, applications και δρώμενα. Συνολικά θα παρουσιασθούν 17 προτάσεις, μία από κάθε σχολείο. Η καλύτερη πρόταση θα βραβευτεί  από την κριτική επιτροπή και ως επιβράβευση ομάδα μαθητών θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με φιλοξενία και ξενάγηση στο Ευρωκοινοβούλιο με πρόσκληση της  ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.