Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Πιερίας Γ. Μακρή για τη γιορτή της Σημαίας και την 28η Οκτωβρίου

Κοινωνία

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,

Τη σημερινή μέρα 27η Οκτωβρίου τιμάμε τη γιορτή της Ελληνικής Σημαίας. Στην όψη, στις πτυχές και στο ανέμισμά της περικλείονται οι ευσεβείς πόθοι, τα ιδανικά και η ανάμνηση όλων αυτών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Βέβαια, στην πορεία των ετών η σημαία μας άλλαξε μορφή κι εμφανίστηκε κατά καιρούς με διάφορες παραλλαγές, ωστόσο αυτό συνάδει με την εξελικτική πορεία του ελληνικού έθνους, καθώς φέρει επάνω της την ιστορία της φυλής μας. Οι συμβολισμοί της είναι έντονοι και παραπέμπουν σε αξίες σημαντικές για τους Έλληνες, όπως η ελευθερία, η πίστη, η αυτοθυσία, η φιλοτιμία και η ενότητα.

Και φυσικά μέρα-σταθμός για τη νεοελληνική ιστορία είναι η αυριανή. Την 28η Οκτωβρίου τιμάται η επέτειος του «ΟΧΙ» στους Ιταλούς και η έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου που σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια μέρα που μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια για την αντίσταση των Ελλήνων απέναντι σε δυνάμεις υπέρτερες, αλλά όχι ανώτερες σε ψυχικό σθένος και φρόνημα. Με το «ΟΧΙ» ο ελληνικός λαός διατράνωσε τη βούλησή του για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Μπαίνοντας έτσι στον πόλεμο οι Έλληνες υπερασπίστηκαν όχι μόνο την ταυτότητά τους, αλλά κυρίως το υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.

Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να διατηρηθεί αναλλοίωτη στη συλλογική μνήμη η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία οι Έλληνες αντιμετώπισαν τον κοινό εχθρό. Οι αγώνες και οι θυσίες τους πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς κι έμπνευσης για τη νεολαία μας. Και φυσικά το αγωνιστικό φρόνιμα, η ευψυχία, η ομοψυχία αλλά και η ευθύνη που επέδειξαν στο παρελθόν είναι χρήσιμο να διατηρούνται και στο παρόν σε όλες τις περιστάσεις της καθημερινής μας ζωής. Η ιστορική μνήμη επιβάλλεται να είναι ζώσα και να αποτελεί οδοδείκτη για τις μελλοντικές γενιές. Διότι μόνο έτσι τιμάμε τους ήρωές μας, όταν δηλαδή η ιστορική γνώση μεταλαμπαδεύεται και όταν οι αξίες και τα ιδανικά των προγόνων περνούν στις επόμενες γενιές ως κληροδότημα. Οι εκπαιδευτικοί μας και το σχολείο εν γένει διαδραματίζουν διαχρονικά καίριο ρόλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Χρόνια πολλά σε όλους!                                                                                

Ο Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης Πιερίας

Δρ. Γεώργιος Χρ. Μακρής